ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Позориште ће бити модеран мултифункционалан објекат

335

Завршетком изградње зграде позоришта, за шта је Влада Републике Српске обезбиједила скоро 1,9 милиона KМ, грађани Источног Сарајева ће добити модеран мултифункционалан објекат културе, изјавио је директор Kултурног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић.

Јанковић је нагласио да је главни циљ формирање регионалног културног центра са камерним театром, који би имао сопствени ансамбл.

Идејни пројекат Позоришта у Источном Новом Сарајеву је изванредан, функционалан и савремен. Пројектом је предвиђена велика сцена са салом капацитета 250 мјеста, помоћна вишенамјенска сала, као и пратећи дијелови -просторије умјетничког ансамбла и администрације, просторије техничке припреме представа и просторије инсталационих постројења“, рекао је Јанковић Срни.

Јанковић је истакао да је у просторном, технолошком и инфраструктурном смислу, позориште потребно опремити за вишенамјенско дјеловање, као што је камерни драмски и музички театар, одржавања концерата, биоскопских пројекција, конгреса и свечаних програма.

Он подсјећа да је изградња Позоришта у Источном Новом Сарајеву почела 2003. године, реконструкцијом и доградњом постојеће зграде Матичне библиотеке /бившег војничког клуба/.

“Била је неопходна нова просторна организација зграде. Водило се рачуна о могућностима искориштења постојећих габарита и капацитета, уз допуне и прераде тамо гдје је то из функционалних и техонолошких разлога оправдано“, рекао је Јанковић.

Он истиче да се овим пројектом, постојећи објекат Матичне библиотеке дијели на двије подцјелине – једну, која остаје у функцији библиотеке, и у оквиру које нису предвиђене значајније измјене, и другу, која се реконструкцијом и доградњом претвара у позориште.

Јанковић је додао да наставак изградње /друга фаза/, која би требало да буде окончана до краја фебруара, подразумијева извођење грубих радова, рушење и демонтаже, земљане, бетонске, зидарске и инсталационе радове, док ће трећа фаза обухватити набавку и уградњу система сценске механике, расвјете и аудио система.

“Овај савремени позоришни објекат камерног типа садржаће тракт публике /улаз-фоаје-сала/, тракт позорнице, службене просторије и радионице за припремање представа“, навео је директор Kултурног центра.

Он је појаснио да се са наставком градње позоришта кренуло почетком августа, али да су се првих мјесец дана радови одвијали спорије јер темељи објеката који су раније рушени нису били уклоњени и нису се уклапали у постојећи пројекат, али је то ријешено и сада радови иду убрзаном динамиком.

Извођач радова је фирма `Марвел` из Источног Сарајева, која је у позната по квалитету и поштовању рокова изградње, тако да нема разлога да и овај пројекат на вријеме не буде реализован“, закључио је Јанковић.

 

 

/Срна/