ДЈЕЦИ ИЗ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА ОМОГУЋЕНО БЕСПЛАТНО СКИЈАЊЕ НА ЈАХОРИНИ

359

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и представници шест општина потписали су са директором Олимпијског центра Јахорина споразум о бесплатном скијању за дјецу са подручја овог града, а потписивању је присуствовао и помоћник министра за туризам и угоститељство Републике Српске Драгана Ристић.

У име локалних заједница споразум су потписали начелници општина Пале Бошко Југовић, Трнова Драгомир Гаговић, Соколац Милован Бјелица, начелник одјељења за општу управу Источне Илиџе Милета Вуковић и представник општине Источно Ново Сарајево Игор Ђокановић.

Љевнаић је захвалио начелницима општина и градоначелнику Источног Сарајева што су препознали идеју о бесплатном скијању за сву дјецу са подручја општина у саставу Града, те додао да је то веома значајан пројекат који подразумијева много обавеза.

„Циљ нам је да вратимо дјецу на планину, да је заволе, доживе као своју и да одрастају на њој. Потписали смо уговоре гдје ће дјеци из општина бити омогућен ски-пас од Олимпијског центра јер желимо да се друштвено одговорно понашамо и да што више малишана искористи ту могућност“, рекао је Љевнаић новинарима прије потписивања уговора.

Уколико дјеца не знају скијати, како је рекао, општине ће морати ангажовати ски-учитеља да их воде, ако су почетници морају бити обиљежена прслуцима, да имају кациге, а да ће се дјеца која знају скијати кретати сама по стазама.

Он је истакао да без њихових партнера, општина и Града то не би могли сами да организују, те напоменуо да је прошле године више од 11.200 дјеце искористило могућност бесплатног скијања.

Љевнаић каже да су урадили још један нови дјечији полигон на локацији Рајска долина и да су стазе од ове године још боље уређене, благе за малишане током стицања првих корака.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић захвалио је управи Олимпијског центра „Јахорина“, који је, како је навео, већ другу годину заредом омогућио акцију бесплатног скијања, што показује да су друштвено одговорни.

„Ми, као институција, ћемо финансирати бесплатан превоз за дјецу са подручја Града Источног Сарајева до Јахорине током зимске туристичке сезоне“, изјавио је Вуковић.

Он је додао да је Град надлежан за послове градског превоза те да ће у оквиру тих активности издвојити 30.000 КМ, чиме ће финансирати двије линије из Лукавице преко Пала до Јахорине, и од Сокоца преко Пала до Јахорине.

Према његовим ријечима, на тај начин ће обезбиједити да сви који буду заинтересовани и који се путем општина пријаве за кориштење бесплатног скијања на Јахорини имати бесплатан превоз у комбинацији са Олимпијским центром који даје бесплатну карту.

Вуковић наводи да је на општинама остао дио посла да организовано приступе овом послу заједно са основним и средњим школама, да би што већи број најмлађих суграђана користио ову могућност.

Помоћник министра за туризам и угоститељство Републике Српске Драгана Ристић рекла је да Министарство брине о најмлађој популацији, да су свјесни колики је значај бављења зимским спортом за развој дјеце, њихово здравље, социјализацију.

„Због тога ће Министарство увијек подржавати овакве пројекте“, нагласила је Ристићева.

Она каже да Олимпијски центар „Јахорина“ са овом активношћу исказује спремност и иницијативу да развија зимски туризам у овом граду и исказују добру конекцију, сарадњу и бригу о дјеци.

Према њеним ријечима, Министарство може и са другим друштвеним заједницама у Српској да организује низ сличних пројеката који ће дјецу учинити срећнијом и здравијом.

Она је напоменула да је ове године Источно Сарајева заједно са Сарајевом домаћин ЕЈОФ-а, манифастације која ће допринијети популаризацији зимских спортова за младе и у најбољем могућем свјетлу промовисати Источно Сарајево и Српску.

Начелник општине Пале Бошко Југовић захвалио је у име свих грађана управи и менаџменту Олимпијском центру „Јахорина“, напомињући да је бесплатно скијање прошле године имало добар одјек.

„Прошле године финансирали смо дио превоза, а ове године ће то Град Источно Сарајево. Ми ћемо обезбиједити финансирање медицинског особља из Дома здравља Пале, који ће у току ове зимске сезоне бити на локалитету Јахорине, тако да ће у случају повреда бити омогућен брз медицински третман“, рекао је Југовић.

Југовић је истакао да општина има одличну сарању са Олимпијским центром „Јахорина“, захваљујући Влади Републике Српскеи тадашњем предсједнику Милораду Додику који је могућио инвестирање свих активности на Јахорини.

 

 

/Срна/