ИНТЕРЕС СВИХ ЈЕ ДА ГРАД ИСТОЧНО САРАЈЕВО БУДЕ ЈАК И СТАБИЛАН

228

Постојећи Закон о граду Источно Сарајево је превазиђен и потребно је донијети нови који ће овај град учинити јачим и стабилнијим, констатовано је на  данашњем састанку представника Градске управе, начелника општина из састава града и представника политичких странака које имају одборнике у Скупштини града Источно Сарајево.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је усаглашено да у новом закону неће бити ријечи о измјенама територијалне организације града.

„Усаглашено је да у новом Закону о Граду Источно Сарајево неће бити ријечи о измјени територијалне организације Града, већ смо сагласни да остајемо у саставу и формату општина које данас имамо када је у питању шест градских општина. У новом закону преузећемо одредбе Закона о локалној самоуправи којим су дефинисане надлежности града и општина, а у статуте града и општина унијећемо оно што је предвидио нови закон о локалној самоуправи који је на снази“, рекао је Вуковић.

Вуковић је рекао да је било ријечи и о начину избора градоначелника и одборника у Скупштини града, односно, о томе да ли ће избор остати посредни или да се уведе непосредни избор.

„Начин избора не зависи само од нас, јер изборни закони Републике Српске и БиХ, али и дуги прописи, на неки начин лимитирају шта може бити унесено у нови закон о граду, што ми морамо да узмемо у обзир. Због тога смо договорили да организујемо комисију правника из града и шест општина, односно, радну групу, која ће до 5. јуна сагледати које су могућности када су у питању измјене, па ћемо се ми поново састати и покушати да дамо заједнички приједлог који би ишао према Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске, односно Народној скупштини Српске“, рекао је Вуковић.

Вуковић је рекао да би најбоље било да буде упућен један заједнички приједлог, а не више приједлога различитих политичких партија.

„Лично немам ништа против тога да се градоначелник бира директно на изборима, али се морају имати у виду специфичности града који има шест општина. Сматрам да је у том погледу потребно изаћи са приједлогом којим ће бити задовољни сви, а не само неки, само одређена политичка партија“, нагласио је Вуковић.

Начелник општине Источна Илиџа и представник Српске демократске странке Маринко Божовић рекао је да  Град Источно Сарајево треба да буде бедем на Источном дијелу Републике Српске, који ће у свом саставу и даље имати свих шест градских општина.

„Град треба да се институционално јача и да има све оне надлежности које су предвиђене законом о локалној самоуправи, а да све друге надлежности буду рјешаване консензусом, договором свих шест представника  општина, без обзира на то како се бирао градоначелник и одборници у Скупштини града“, рекао је Божовић.

Према његовим ријечима, радно тијело које ће бити састављено од представника града и општина предвидјеће могућност која ће омогућити да без застоја и препрека, овај закон као резултат консензуса свих шест градских општина и града, уђе у скупштинску процедуру и прође као усаглашени приједлог свих шест општина, као и свих политичких партија које дјелују у граду.

„Једино на такав начин нећемо оставити никакву дилему да је нешто урађено због интереса неке политичке партије, већ да је то интерес грађана Источног Сарајева“, поручио је Божовић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево ЛЈубиша Ћосић рекао је да прича о измјени закона о граду Источно Сарајево превазилази интересе градских општина и политичке интересе било које странке.

„Нама треба закон који ће ојачати град и ојачати и дефинисати ствари између општина и града који су потпуно једнаки и који ће наметнути обавезу граду и општинама да раде заједнички на стварима које су од интереса за грађане. Број један је да коначно грађанима поручимо да град Источно Сарајево заиста има своју снагу, такакв какав јесте“, рекао је Ћосић.

Ћосић је рекао да је став СНСД-а јасан од самог почетка, а то је да градоначелник мора бити директно биран и да као такав представља град.

„Уколико добијемо тумачење да је за директни избор градоначелника и одборника потребно измијенити Изборни закон БиХ, сматрамо да на том путу не треба стати, већ да треба донијети нови закон и све ствари прецизирати“, поручио је Ћосић, додајући да постоје различита мишљења о финансирању града, односно око расподјеле комуналне таксе.

На данашњем састанку договорено је да за 15 до 20 дана буде одржана конститутивна сједница форума за безбједност града, те да је било ријечи и о проналажењу модела којим би општине и град могли помоћи здравственим институцијама да имају што више специјализаната, као и о стимулативним мјерама за истицање назива фирми на ћириличном писму.