ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО: ГАВРИЛО ПРИНЦИП- СИМБОЛ БОРБЕ ЗА СЛОБОДУ

423

У оквиру манифестације “Принципови дани”, замјеник градоначелика Источног Сарајева Данко Вучетић, начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и делегација Борачке организације Источно Ново Сарајево, положили су данас, на Видовдан, вијенце на споменик Гаврилу Принципу у градском парку. Ћосић је подсјетио да су Гаврила Принципа славили сви народи до 1992. године, када се “на волшебан начин у Сарајеву уклањају стопе Гаврилове, мијења име Принциповог моста и затире све што на Принципа подсјећа”.

Он је навео да је баш зато општинска управа одлучила да у Источном Сарајеву врати углед, част и достојанство, не само Гаврила Принципа, него и свих чланова “Младе Босне”, видовданских јунака, тако што је у овој локалној заједници подигла споменик Принципу и установила манифестацију “Принципови дани”.

“Српски народ са ових простора увијек ће се сјећати и поштовати храбру слободарску борбу Гаврила Принципа и видовданских хероја”, поручио је Ћосић.

Он је, честитајући Видовдан, позвао грађане Источног Сарајева да вечерас у 20.00 часова у Умјетничкој галерији “Кућански” присуствују Видовданској академији.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић захвалио је грађанима на присуству, истичући да су сви они данас одали почаст Гаврилу Принципу и “Младој Босни”.

“Видовдански хероји су, не пуцњем у личност или титулу надвојводе, него пуцњем у окупатора, указали на слободарску идеју и тежњу за ослобођењем српског, али и других потлачених народа. Ту идеју и клицу слободе, српски народ на овим просторима никада неће напустити”, поручио је Вучетић.

У оквиру програма обиљежавања “Принципових дана”, данас је у Културном центру Источно Ново Сарајево приказан документарни филм “Нове генерације – 25 година од оснивања Средње школе `28. јуни`”, чији су аутори ученици и професори ове школе.

Директор школе Борис Брајовић рекао је Срни да је ова средња школа основана 28. јуна 1993. године у сарајевском насељу Грбавица, у јеку ратних страхота.

“Највише заслуга за то припада тадашњим српским борцима и ентузијастима, који су темеље школе поставили у рату и тако нама у аманет оставили велики задатак да је развијамо, чувамо и унапређујемо квалитет наставе, на радост и корист будућих генерација”, навео је Брајовић.

Средња школа “28. јуни” има 24 одјељења и око 500 ученика који похађају четири образовна профила – електротехнику, саобраћај, машинство и туризам и угоститељство.

У оквиру свечаног отварања “Принципових дана”, синоћ је одржан концерт Основне и Средње музичке школе из Источног Новог Сарајева и Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, након чега је промовисана књиге поезије “Од града до брда” Даре Секулић у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Представљена је и изложба фотографија о настајању општине Источно Ново Сарајево аутора Рајка Паштара, те изложба радова Школе иконописања православног центра за младе “Свети Петар Цетињски”.

За сутра је планирано одржавање традиционалне манифестације “Конференција беба”, као и концерт “Дух старих времена” у извођењу “Српских православних појаца” из Београда.

Манифестација “Принципови дани” биће завршена у суботу, 30. јуна, пројекцијом филма “Бел епок /Посљедњи валцер у Сарајеву/” у сали Културног центра Источно Ново Сарајево.

На Видовдан, 28. јуна 1914. године, члан “Младе Босне” Гаврило Принцип извршио је у Сарајеву атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда, а од посљедица случајног рањавања преминула је његова супруга Софија Хотек.

Сарајевски атентат послужио је аустроугарским властима за напад на Србију, што је довело до избијања Првог свјетског рата.

Чланови “Младе Босне” извршили су атентат у знак протеста против аустроугарске окупаторске политике и због тежње Срба за ослобођење и уједињење.

 

 

/Срна/