ЛУЧИЋ И ВУЧЕТИЋ ОДАЛИ ПОЧАСТ БОРЦИМА ПОГИНУЛИМ У ОДБРАНИ ИЛИЏЕ

361

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић и замјеник градоначелника Данко Вучетић положили су данас вијенце на споменик Оклопном батаљону Илиџанске бригаде и споменик погинулим припадницима МУП-а Републике Српске у Источном Сарајеву.

У склопу вишедневне манифестације „Дани одбране Илиџе“, јутрос је у православној Цркви Светог Саве у Блажују служен парастос борцима Илиџанске бригаде Војске Републике Српске палим у одбрани овог краја од напада такозване Армије БиХ.

Први пут од 1996. године, у Блажују је данас био хирург из Ниша Миодраг Лазић, који је заједно са другим докторима и медицинским особљем у блажујској ратној болници „Жица“ оперисао и лијечио војнике и цивилно становништво Илиџе, али и Хаџића, Вогошће и Рајловца.

Први напад на Илиџу, у којој је српски народ био већински, муслиманске снаге извеле су 22. априла 1992. године и том приликом изгинуло је 13 становника овог дијела Сарајева, а у одбрани Илиџе до краја рата погинула су 1.054 борца, од којих 560 припадника Илиџанске бригаде.