ЛУЧИЋ: КАПЕЛА ВИДОВДАНСКИХ ХЕРОЈА СИМБОЛ СЛОБОДАРСКОГ ДУХА СРПСКОГ НАРОДА

342

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом јутрос је на Кошеву освештао обновљену Капелу видовданских хероја на српском православном гробљу Светих архангела Михаила и Гаврила.

Митрополит Хризостом је у обраћању вјерницима рекао да је ово историјски догађај, те подсјетио да је храм подигнути и освештан прије више од осамдесет година.

Митрополит је указао и да је освештање капеле на гробљу на Кошеву прилика да се сви заједно присјете и страдалника из претходних ратова који су, као и видовдански јунаци, мученици и страдалници, животе изгубили због истих принципа.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, који је присуствовао освештању Капеле видовданских хероја, рекао је да су видовдански јунаци симбол борбе српског народа за слободу.

„Српски слободарски народ вијековима се борио против окупатора, а видовдански хероји симбол су те борбе кроз историју“, рекао је Лучић.

„На овом гробљу почивају многе српске сарајевске породице и знаменити људи српске историје, као што су Стака Скендерова, Григорије Јефтановић и многи други, који су оставили неизбрисив траг у српској традицији и култури“, рекао је Лучић, додајући да, управо из тог разлога, Капела видовдански хероја и православно гробље на Кошеву имају огроман значај за Србе сарајевског поднебља.