ЛУЧИЋ ОТВОРИО ДЕВЕТИ МЕЂУНАРОДНИ МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ „АКОРДЕОН АРТ“

342

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић отворио је синоћ Девети међународни музички фестивал „Акордеон арт плус“, на којем ове године учествује око 350 такмичара.

Обраћајући се окупљенима, Лучић је изразио задовољство што једна тако велика манифестација доживљава свој девети рођендан и што је ове године програм додатно обогаћен организовањем Првог међународног такмичења пијаниста, те додао да то само по себи говори да „Акордеон арт плус“ и даље напредује.

„Драго ми је што је фестивал задржао ту своју интернационалну ноту и што и ове године учествује велики број такмичара“, нагласио је Лучић и додао да „Акордеон арт плус“ има велики значај за Источно Сарајево, али и за Републику Српску и регију.

Лучић је истакао да Музичка академија, као организатор овог међународног такмичења, представља бисер Универзитета у Источном Сарајеву, додавши да ће Градска управа и наставити да подржава рад ове институције и самог фестивала.

Декан Музичке акдемије Универзитета у Источном Сарајеву Дражан Косорић рекао је да је фестивал ове године обогаћен, тако што је у садржајном смислу проширен додавањем нових категорија у области такмичења за хармонику.

„Најзначајнија новост је та да ћемо од ове године под окриљем фестивала организовати и међународно такмичење пијаниста у различитим категоријама. На овогодишњем фестивалу имамо и велики број гостију који ће одржати стручна предавања и цјеловечерње концерте у области хармонике и клавира. Убијеђен сам да ће публика, али и учесници бити задовољни“, рекао је Косорић новинарима.

Проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт Сандра Ивановић нагласила је да је „Акордеон арт плус“ постао лична карта Музичке академије и бренд града Источно Сарајево, те да је изузетно задовољна и поносна што је и овогодишњи фестивал окупио најзанчајнија свјетска имена у области педагогије и извођаштва на хармоници и клавиру.

Фестивал „Акордеон арт плус“ организују Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијација за његовање академске музике „Нови звук“.

У оквиру Фестивала, биће одржан Девети интернационални фестивал хармонике и Прво међународно такмичење пијаниста.

Предвиђено је такмичење солиста на хармоници, те камерних ансамбала и оркестара хармоника, а од ове године и надметање пијаниста у дисциплинама клавир, клавирски дуо и клавирски практикум.

Пристигло је више од 240 такмичарских пријава, а, будући да су укључени и камерни ансамбли и оркестри који имају више чланова, организатори очекују да ће бити више од 350 учесника.

У програму фестивала, осим такмичења, предвиђени су концерти и предавања еминентних извођача и педагога, а у концертном дијелу програма биће одржана два концерта на хармоници и два на клавиру.

Први концерт на хармоници сутра ће одржати дуо „Париз-Москва“ из Француске, а дјела програма за клавир извешће еминентни пијаниста Александар Сердар из Србије.

Трећег дана фестивала, у четвртак, 17. маја, концерт ће одржати пијаниста из Хрватске Ђорђе Станети, а у вечерњим часовима публици ће се представити један од најзначајнијих акордеониста Јосиф Пуриц из Русије.

На посљедњи дан фестивала у петак, 18 маја, професор са Конзерваторијума у Лозани Стефан Шапуи одржаће предавање, а у 18.00 часова предвиђена је свечаност затварања, на којој ће бити додијељени пехари и новчане награде, а сваки од лаурета представиће се публици.

 

 

/Срна/