СКУПШТИНА ГРАДА УСВОЈИЛА ОДЛУКУ О КРЕДИТНОМ ЗАДУЖЕЊУ, ВИШЕ ОД 3 МИЛИОНА КМ ЗА КАПИТАЛНЕ ПРОЈЕКТЕ У ГРАДСКИМ ОПШТИНАМА

959

Скупштина града Источно Сарајево усвојила је данас Одлуку о кредитном задужењу Града у износу 5.286.500 КМ,  с циљем реализације капиталних пројеката и рефинансирања постојећег кредитног задужења.

За рефинансирање постојећег кредита предвиђено је 1,9 милиона КМ, док је остатак намијењен за капиталне пројекте на подручју града.

Кредитна средства биће искоришћена за реализацију 17 пројеката на подручју шест градских општина.

„Ово је врло важна одлука за подручје града Источно Сарајево, а прије него што смо је предложили извршили смо детаљне анализе које су нам показале да буџет Града неће бити оптерећен овим кредитним средствима. Жељели смо да се, прије свега, ријешимо ранијег кредита код Банке Српске (некадашње Балкан Инвестмент банке), јер је њена будућност неизвјесна, због чега можемо бити доведени у опасност да нам наплата остатка дуговања приспије одједном, што би за нас било велико оптерећење. Одлучили смо се да на овај начин санирамо тај кредит, те да,  с друге стране, обезбиједимо још око 3 милиона КМ за инвестиције на подручју свих градских општина“, рекао је, након данашњег скупштинског засједања, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Вуковић каже да је поносан што је предлагач ове одлуке која је скоро једногласно прихваћена, што показује да је одлука донесена у корист свих грађана, али и свих политичких партија. „То је доказ да смо размишљали о добробити свих општина, јер ће се у свакој од њих реализовати по неки значајан пројекат. На тај нaчин помажемо грађанима, али и самим општинама, јер ћемо им скинути један дио терета, кроз ове обавезе чије ће финансирање преузети Град Источно Сарајево“, истакао је Вуковић, додајући да није ријеч о предизборном задужењу, јер се ниједан пројекат, због неопходних процедура које треба да буду проведене, не може реализовати прије октобарских избора.

Вуковић је објаснио да ће се средства из буџета Града достављати за конкретне пројекте, те да неће бити могућности било каквих злоупотреба.

„Уважили смо иницијативу Митрополије дабробосанске за изградњу Духовног центра Свети Сава у Источном Новом Сарајеву, чији ће пројекат бити представљен ускоро, а који треба да буде нови украс града Источно Сарајево. Важан је и пројекат изградње атлетаске стазе на подручју општине Пале која ће „затворити“ спортски комплекс у тој општини. Одговорни ћемо бити и према туризму на подручју града, кроз изградњу објекта амбуланте и туристичког инфо-бироа на Јахорини, а сличан пројекат биће реализован и на подручју Требевића. Бројни су пројекти које ће у наредном периоду финансирати Град Источно Сарајево, те стога очекујемо да Министарство финансија РС наш захтјев оцијени реалним и да нам, без уплитања политике, изда сагласност за ово кредитно задужење“, нагласио је градоначелник Источног Сарајева.

Одлуку о кредитном задужењу Града Источно Сарајево можете погледати ОВДЈЕ.

На данашњем засједању Скупштине града разматрана је Информација о стању на Универзитету у Источном Сарајеву и јасно је указано на значај ове високошколске установе.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић рекао је да је став руководства – интегрисани Универзитет у Источном Сарајеву, односно, Универзитет какав имамо сада, те да никакве измјене у том смислу не могу бити прихваћене.

Коментаришући иницијативе декана Медицинског факултета у Бањалуци Ранка Шкрбића о спајању два медицинска факултета у Републици Српској у струковни универзитет, Пашалић је рекао да то није изводљиво на нашим просторима. „Наш став је јасан-испод овога што имамо сада, ми нећемо ићи. Само овакав, интегрисани Универзитет у Источном Сарајеву може да опстане и да буде значајна институција у Републици Српској, која броји нешто мало више од милион становника“, рекао је Пашалић.

Пашалић је захвалио руководству Града Источно Сарајево на разумијевању и досадашњој доброј сарадњи.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је Универзитет једна од најважнијих институција на подручју града.

„Имамо изузетно добру сарадњу, како са бившим, тако и са садашњим ректором. Веома нам је важно да су на Универзитету схватили да Град Источно Сарајево подржава Универзитет у садашњем облику, те да се оштро противимо свим иницијативама и настојањима да сједиште било којег факултета или студијског програма буде измјештено из нашег града“, рекао је Вуковић.

„Очекујемо од надлежних институција да усвоје стимулативну политику која би задржавала студенте на овом подручју, како бисмо спријечили одлив студената из нашег града и са Универзитета у Источном Сарајеву“, нагласио је Вуковић и похвалио промотивне активности појединих декана и представника факултета.

На сједници Скупштине града разматране су и Информација о стању у области водоснабдијевања и канализационе инфраструктуре на подручју града, Информација о стању студентског стандарда у Источном Сарајеву, информације о стању здравствене заштите, борачко-инвалидске заштите, те Одлука о додјели награда и признања Града Источно Сарајево.