ВУКОВИЋ: ПОДРШКА ЗАХТЈЕВУ ЗА ОЦЈЕНУ УСТАВНОСТИ ОДЛУКЕ О ТАКСАМА

553

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изјавио је да подржава захтјев за оцјену уставности законитости одлуке о плаћању комуналних такси и накнада које обрачунава град Источно Сарајево, а који су у форми закључка донијели одборници Источног Новог Сарајева на посљедњем скупштинком засједању.
Вуковић је рекао новинарима послије сједнице Скупштине града да нема ништа против да се за било који акт који је град донио утврди оцјена уставности.

Он је подсјетио да се у ранијем периоду однос између града и општина који дијеле приходе од комуналне накнаде мијењао више пута, те да се сада дијели у односу 85 према 15 у корист града.

„Треба да разговарамо о овом питању и у наредном периоду организоваћу састанак са начелницима општина, да ставимо на сто те податке и да демистификујемо ко колико има прихода и на који начин се троше средства. То не треба да буде под велом тајне јер је тема интересантна грађанима“, истакао је Вуковић.

Он је нагласио да у оквиру информације о стању безбједности на подручју Источног Сарајева за прошлу годину, град даје подршку када је ријеч о пројекту постављања видео-камера на 102 локације у Источном Сарајеву с циљем боље безбједности грађана.

„Уколико динамика јавних набавки и процедура које слиједе буде ишла како очекујемо, могли бисмо да имамо инсталиран систем до краја године који би почео са радом. То ће свакако помоћи у бржем откривању починилаца кривичних дјела. Процијењена вриједност пројекта је око 400.000 КМ, а прецизно ће се знати након завршених процедура“, нагласио је Вуковић.

Вуковић је тражио да са дневног реда сједнице буду повучене одлуке о преносу права својине са града над аутобуском станицом у корист Источне Илиџе, спортско-пословним објектом у изградњи на Палама и спортско-пословним објектом у изградњи на подручју Источног Новог Сарајева, у корист ових локалних заједница.

„Сматрам да су одлуке исхитрено донесене, имају и правних недостатака. Јесам за пренос права својине, али неке одлуке је потребно преиспитати“, додао је Вуковић.

Одборници СНСД-а нису подржали извјештај о прикупљеној комуналној накнади и такси за кориштење комуналних добара и њихову расподјелу по општинама града Источно Сарајево за прошлу годину.

Одборник ове странке и у општини Источно Ново Сарајево и Скупштини града Источно Сарајево Наташа Кулашинац истакла је да је потребно да се постигне договор о вјеродостојности и исправности наплате.

Она је подсјетила да су одборници на посљедњој сједници Скупштине општине Источно Ново Сарајево донијели закључак да Уставном суду Републике Српске буде упућена иницијатива за оцјену уставности законитости одлуке о плаћању комуналних такси и накнада које обрачунава град Источно Сарајево.

Према њеним ријечима, одборници су затражили и да се однос расподјеле новца од таксе измијени у корист општина и да се укине плаћање комуналне таксе и накнаде у зони три и четири на подручју ове локалне заједнице.

„Сматарамо да град прикупља та средстава, али не утиче на своје дјелатности које би требало да обавља, као што је чишћење јавних површина, постављање вертикалне и хоризоталне сигнализације, те да општине издвајају много више средстава за то“, нагласила је Кулашинац.

Она је навела да су одборници СНСД-а подржали извјештај о стању безбједности, као и одлуку о преносу права својине са града на општине.

Одборник ДНС-а Александар Главаш изјавио је да се нада да ће градоначелник одржати састанак са начелницима општина како би се договорили у вези са расподјелом средстава од комуналне накнаде и таксе.

„Став ДНС-а јесте да се грађани руралног подручја, треће и четврте зоне на подручју града ослободе плаћања комуналне накнаде и таксе или да се уведу диференциране комуналне таксе“, нагласио је Главаш.

Главаш је истакао да је, када је ријеч о стању безбједности на подручју Источног Сарајева, потребно повећати број припадника Полицијске управе, те да ДНС подржава пројекат видео-надзора.

„Када је ријеч о информацији о раду установа за културу и културним садржајима на подручју града, сматрамо да је мало 40.000 КМ, колико град издваја за ову обаласт. Потребно је више пажње посветити култури, али и улагати у њу“, закључио је Главаш.

Одборник СДС-а у Скупштини града Горан Шеховац сматра да је лоша ситуација на подручју Источног Сарајева када је ријеч о безбједности, те да нема довољно полицајаца на терену и да је повећан број кривичних дјела.

„Клуб СДС-а тражи да се категорише полицијска станица Источно Ново Сарајево, да се уради систематизација, а кадар да буду људи са подручја града, а не из других дијелова БиХ“, истакао је Шеховац.

Одборници су на данашњој сједници усвојили информацију о раду Фонда здравственог осигурања Републике Српске-канцеларија Источно Сарајево са освртом на остварене уплаћене доприносе и њихову расподјелу у 2017. години.

Усвојена је и информација о раду Пореске управе Српске-подручни центар Источно Сарајево, као и информација о стању у привреди на подручју града за прошлу годину и приједлог мјера за побољшање.

 

 

/Срна/