БРНАБИЋ: ЈАЧАЊЕМ ЕКОНОМИЈЕ СРБИЈЕ ДО БОЉЕ САРАДЊЕ СА БиХ

292

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас на Јахорини да Србија извози више у БиХ него у Кину, Русију и САД заједно и истакла да се јачањем економије Србије може очекивати боља сарадња са БиХ.
„Одлична економска ситуација у Србији је добра вест и за БиХ и регион, јер се јачањем привреде Србије може очекивати већи ниво инвестиција и даље јачање економске сарадње“, поручила је Брнабићева на „Јахорина економском форуму 2018“.

Брабићева је, у уводном обраћању на скупу, навела да је робна размјена Србије и БиХ прошле године износила 1.700.000.000 евра, што је раст од 13,6 одсто у односу на 2016. годину.

„Не постоји ниједно тржиште у региону на којем Србија бележи тако добре резултате у извозу и са којим остварује већи обим робне размене као тржиште БиХ. О значају БиХ као спољнотрговинског партнера и извозне дестинације говори чињеница да се чак 44 одсто робне размене Србије у оквиру ЦЕФТ-а односи на БиХ“, нагласила је Брнабићева.

Према њеним ријечима, Србија је за БиХ трећи најважнији страни инвеститор – иза Аустрије и Хрватске са до до сада уложених 1.100.000.000 евра.

„Тржиште БиХ остаје веома отворено за компаније из Србије“, истакла је Брнабићева.

Она је упозорила да лидери земаља у региону не смију дозволити да прошлост диктира будућност.

„Иза нас су године великих изазова, неразумевања, привредног урушавања и страдања наших народа. Мора постојати разумевање и политичка воља свих страна за интензивирање сарадње, уместо да се процес кочи акцентовањем бројних отворених билатералних питања“, сматра Брнабићева.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић истакао је значај интегрисања, иновирања и инвестирања.

„Прво треба да се интегришемо унутар БиХ, а потом региона, те као такви дочекамо интеграције у ЕУ. Наш примарни циљ требало би да буду наши сусједи на западном Балкану“, поручио је Човић.

Према његовим ријечима, потребно је и иновирање у сваком сегменту живота и рада.

„Не постоји ресурс који користимо који није подложан иновирању. Морамо промијенити систем образовања да бисмо могли да пратимо све што се дешава у свијету у наредним годинама“, нагласио је Човић и истакао да инвестирање даје шансу да се снажније закорачи у сусједство.

 

 

/Срна/