САХРАЊЕН ГЕНЕРАЛ МАНОЈЛО МИЛОВАНОВИЋ

246

Генерал Манојло Миловановић сахрањен је данас на Ребровачком гробљу у Бањалуци, а на вјечни починак испратило га је много грађана, међу којима су били његови некадашњи саборци и људи из политичког живота.

Раније данас је одржана комеморација којој су, осим породице генерала Миловановића, присуствовали и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, директор Републичког секретаријата за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Бивши начелник Генералштаба Војске Републике Српске Манојло Миловановић преминуо је у сриједу, 9. октобра, у Бањалуци у 76. години, а бројни званичници Републике Српске оцијенили су да је отишао човјек који је дао велики допринос у најтежим тренуцима одбране Српске.

Миловановић је био министар одбране Српске од 1998. до 2001. године, те члан Сената Републике Српске од 2009. године.

Манојло Миловановић рођен је 21. новембра 1943. године у селу Ламинци код Градишке.

Подофицирску школу, смјер оклопно-механизоване јединице завршио је 1961. године, а Војну академију, копнена војска, смјер оклопно-моторизоване јединице 1966. године.

Командно-штабну школу тактике копнене војске завршио је 1977. године, а Командно-штабну школу оператике 1987. године.

У ЈНА је одликован Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрном звијездом, Орденом за војне заслуге са златним мачевима, Орденом рада са златним вијенцем.

У Војсци Републике Српске одликован је Орденом Немањића и Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда.

Пензионисан је 22. децембра 2000. године.

/AТВ/