СОКОЛАЦ- Бујичне воде у селу Баре оштетиле мостове

237

Локална управа општине Соколац ангажовала је механизацију која је поправила мост на Брдском потоку у селу Баре и чистила нанесено муље и дрвни отпад на пропустном мосту у засеоку Радаковина у овом мјесном подручју, које су оштетиле бујичне воде након обилне кише.

Стручни сарадник за локалне путеве општине Соколац Миланко Добриловић рекао је Срни да су прве посљедице јучерашње јаке кише отклоњене и да је данас стање нормализовано.

Он је истакао да и поред тога што је помјерени мост враћен на своје мјесто, остаје много посла на додатној поправци моста у Барама и неколико приступних пропуста до породичних кућа који су због наноса муља и грања јуче онемогућили одвијање саобраћаја на том мјесном подручју.

“Брдски поток у селу Баре сакупио је сву воду са околних брда и за веома кратко вријеме однио мост димензија два пута пет метара, који је имао бетонске темеље са жељезним носачима, тако да се до његове поправке само малим аутом могло проћи до села”, рекао је Добриловић.

Бујични наноси потпуно су затворили металне цијеви на пропустом мосту са металним цијевима F-150 центиметара дужине око пет метара, у засеоку Радаковина, чиме је био онемогућен долазак у насеље из правца Мокрог, општина Пале, али и отежана комуникација са сусједним селом Баре.

Добриловић је истакао, да су на мјесном подручју Баре остали неоштећени само недавно насипани локални путеви, те да су на свим осталим локалним путевима који воде са висинских сеоских подручја због конфигурације терена неопходне поправке.

Добриловић је додао да је према Програму за одржавање и реконструкцију локалних путева на подручју ове општине за ову годину планирано око 500.000 КМ.

“Вјерујемо да ће `Романијапутеви` као и сваки пут до сада, квалитетно одрадити свој дио посла на санацији и реконструкцији локалне путне мреже на подручју наше општине, која је овог љета оштећена због обилних киша“, истакао је стручни сарадник за локалне путеве општине Соколац.

Добриловић је рекао да су јучерашње бујичне воде значајно оштетиле и локални пут у сусједним селима Бањалучица-Ријећа-Имамовићи, у укупној дужини шест километара, гдје су мјестимично однијеле труп пута, што ће захтијевати веће поправке.

У засеоку Радаковина, мјесно подручје Баре, вода је такође муљем и грањем затрпала пропустни мост на путу који води из правца Каљине и омела саобраћај из правца Мокрог, општина Пале.

 

 

/Срна/