ЗАТВОРЕН „ЛУТ ФЕСТ“, НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА „ПАЛЧИЦА“ ДАГЕСТАНСКОГ ПОЗОРИШТА

35

Гран-при за најбољу представу на 25. Међународном фестивалу професионалних луткарских позоришта за д‌јецу „Лут фест“ у Источном Сарајеву додијељена је Дагестанском државном луткарском позоришту за представу „Палчица“.

Награду је, у име градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића, лауреатима уручио начелник Одјељења за општу управу Никола Вујичић, који је честитао члановима овог руског позоришта, али и организаторима ове јединствене културне манифестације.

Стручни жири оцијенио је да су све компоненте у представи професионално и прецизно изведене, као и да су теме слободе и пријатељства добро промишљене, тако да је публици пренесена важна порука.

Жири су чинили предсједник Боњо Лунгов, професор из Бугарске, те чланови Валентина Фурсова редитељ из Естоније и Младен Јанковић, професор музике из Републике Српске.

Награда за најбољу режију припала је Вањи Јовановић за представу „Утопија“ Луткарског казалишта Мостар.

Награда за најбољу колективну анимацију лутака „Змајић Оги“ додијељена је Народном позоришту „Тоша Јовановић“ из Зрењанина.

Награде за анимацију припале су глумцима, односно аниматорима у представама „Мала сирена“ Д‌јечијег позоришта Бањалука, „Снежана и седам патуљака“ Позоришта лутака „Пинокио“ из Београда, те „Змајић Оги“ Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина.

Награда за најбоље естетско и техничко рјешење лутака додијељена је Свили Величковој и Елени Цонковој за „Малу сирену“, за најбољи костим Вери Задорозхнајој из Дагестанског државног луткарског позоришта, којој је додијељена и награда за најбољу сценографију.

За оригиналну музику награђен је Марин Живковић за представу „Утопија“ Луткарског казалишта Мостар, за оригиналну идеју Крушевачко позориште за преставу „Алиса у земљи дрвећа“, док је за најлутковитију представу проглашена представа „Дрвосеча и небеска вила“ позоришта из Јужне Кореје.

Награда „Нови изазови луткарству“ додијељена је представи „Два метра квадратна“ позоришта из Мађарске, док је награда публике отишла у руке глумцима представе „Зец и пас“ Позоришта лутака „Пинокио“ из Београда.

Жири новинара и критике у саставу Огњен Беговић, новинар Срне, професор Константин Каракостов из Бугарске и Бранко Пјевић, етнолог и антрополог из Источног Сарајева, додијелио је награде „Поетика луткарског израза – Војислав Војо Вујановић“ и „Магија луткарства – Радослав Лазић“ представи „Мали принц“ позоришта из Јерменије.

Јубиларни 25. „Лут фест“ је током фестивалских дана привукао пажњу око 2.500 малишана из Источног Сарајева и општина у његовом саставу, који нису крили одушевљење луткарским спектаклима.

Фестивал финансијски подржавају Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе Србије, Управа за сарадњу са дијаспороом Министарство спољних послова Србије, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, док су спонзори компанија „Бамби“ и Туристичка организација града Источно Сарајево.

Медијски пријатељи фестивала су, између осталих, Радио-телевизија Републике Српске, Новинска агенција Републике Српске – СРНА, Телевизија Источно Сарајево, као и локални портали.

/Срна/