ИСКОРИСТИТИ МОЋ ДИГИТАЛНЕ РЕВОЛУЦИЈЕ

303

БиХ треба да искористи моћ дигиталне револуције како би се обезбиједило пружање квалитетног образовања као јавног добра и људског права, са посебним фокусом на најугроженије, закључак је конференције „Осмислимо образовање поново“, одржане у Сарајеву.

Конференцију, која је окупила више од 100 учесника из области образовања, технологије и телекомуникација, заједнички су организовали Министарство цивилних послова у Савјету министара, Уницеф и Унеско у БиХ.

Циљ конференције „Осмислимо образовање поново! Позив на акцију“ био је да се на бази препорука Самита о трансформацији образовања, одржаног у септембру у НЈујорку, идентификују активности за успостављање и унапређење партнерстава за побољшање квалитете дигиталног учења за сву дјецу и младе у БиХ.

На скупу су дефинисане приоритетне акције за развој дигиталног образовања у образовним системима у БиХ, а главне области су унапређење комбинованог и онлајн учења, нужност унапређења интернет умрежености и одговорног кориштења технологије, унапређење доступности асистивне технологије и других иновативних технологија у образовању, развој медијске и информатичке писмености, јачање дигиталних и педагошких компетенција наставника, те партнерство са приватним сектором.

У основи свих ових обавеза је давање приоритета маргинализованим ученицима, наставницима, школама и породицама, саопштено је данас из Уницефа БиХ.

/Срна/