КАЗНЕ ЗА ПРОСЈАЧЕЊЕ ОД 200 ДО 1.200 КМ ИЛИ ЗАТВОР

373

Ономе ко просјачи и ко наводи друго лице на просјачење закон прописује новчану казну од 200 до 800 КМ, док је за лица која на просјачење наводе малољетно или лице заостало у развоју прописана казна од 400 до 1.200 КМ или казна затвора у трајању до 40 дана, рекао је помоћник командира Полицијске станице Источна Илиџа Горан Додер.

Када је ријеч и територији коју оперативно покрива Полицијска управа Источно Сарајево, Додер је навео да су прошле године евидентирана четири прекршаја из области просјачења.

„Забиљежен је велики проценат просјачења дјеце ромске националности на подручју које покрива Полицијска управа Источно Сарајево, јер добрим дијелом граничи са Сарајевом, гдје је овај проблем много више изражен“, указао је Додер поводом почетка превентивне кампање „Стоп просјачењу“.

Припадници Полицијске управе Источно Сарајево започели су на подручју Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева превентивну кампању „Стоп просјачењу“ која за циљ има јачање свијести грађана о правима дјеце, те ризицима и посљедицама које просјачење оставља на дјецу.

Додер је рекао новинарима да ће полицајци данас дијелити промотивни материјал и са грађанима разговарати о проблему просјачења.

„Просјачење је најзаступљенији вид економске експлоатације дјеце, што на концу утиче и на остала права дјеце, као што су права на породицу, здравствено осигурање и образовање. Посебно су рањива дјеца са одређеним физичким или менталним заостацима. Њих је лакше наговорити на просјачење, јер је ријеч о дјеци у лошој социјалној и економској ситуацији“, нагласио је Додер.

Акција коју спроводи Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, званично је почела јуче и трајаће до петка, 2. августа

/Срна/