СИТУАЦИЈА ПОД КОНТРОЛОМ, АПЕЛ ГРАЂАНИМА НА ОДГОВОРНО ПОНАШАЊЕ

317

На подручју града Источно Сарајево, због дужег периода високе температуре ваздуха, без падавина, повећан је број позива и интервенција ватрогасаца на терену, али је ситуација засад под контролом, потврђено је Срни из градске Територијалне ватрогасне јединице.
Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Града Источно Сарајево Његош Вукадин апеловао је да се становништво понаша у складу са законским прописима када је ријеч о заштити околине од пожара.

Према његовим ријечима, на дневном нивоу буде око четири-пет позива грађана за интервенцију ватрогасаца, што је у овом периоду стална бројка.

Вукадин је истакао да је у 99 одсто случајева узрочник пожара људски фактор, те да су сви пожари на отвореном простору – радови у шумама, излетишта, спаљивање корова или покошене траве.

Он је навео да је за очекивати да у наредноом периоду буде више интервенција, те апеловао да се грађани понашају у складу са законом о заштити од пожара, било да се ради о излетиштима, обради имања и слично.

„Дакле, да се избјегава било какво кориштење отворене ватре. Ако је то због неких активности неопходно, онда ватра мора да буде под строгом контролом и да се грађани обрате најближој ватрогасној станици како би били у приправности“, истакао је Вукадин.

Он је напоменуо да у овом периоду имају пуно активности и да је на подручју града и несташица воде за пиће.

„Изворишта полако пресушују и додатно смо ангажовани, јер становништво не можемо да оставимо без воде“, додао је Вукадин.

Вукадин је напоменуо да је на нивоу БиХ активан бесплатан број 123 за пријаву.

„Новина је да када позив упутите са мобилног броја, добијате најближу ватрогасну станицу и брже се интервенише“, додао је Вукадин.

/Срна/