СУЂЕЊЕ ПРИЈЕДОРЧАНИМА ОПТУЖЕНИМА ЗА ПРИМАЊЕ МИТА: СПОРНИ НОВАЦ ПРОНАЂЕН КОД ИНСПЕКТОРА

493

Двије новчанице које је фотографисао свједок тужилаштва Немања Шаренгаћа и сачувао на свом преносном диску УСБ нађене су код пореског инспектора Немање Баровића из Приједора, оптуженог за примање мита.
Ово је у бањалучком Окружном суду казала тужилац Светланка Бијелић те истакла да је то утврђено прегледом УСБ-а који је одузет од свједока Шаренгаће.

  • Поређењем серијских бројева новчаница с фотографија на УСБ стику са онима које су пронађене током претреса код Баровића утврђено је да двије имају исте серијске бројеве. Код Баровића је пронађено 21.400 евра који су били скривени у књизи у гаражи – појаснила је Бјелићева.

Шаренгаћа је пословођа у фирми “НД Пиле пром” из Новог Града, а на ранијем суђењу је потврдио да је Баровићу дао 5.000 евра и 250 марака како би му смањио порески дуг и окончао контролу. Шаренгаћа је раније изјавио да је новчанице претходно усликао.

Осим Баровића на оптуженичкој клупи је и његов колега из Подручне јединице Пореске управе РС у Приједору Михајло Ристић.

Преглед УСБ-а који је одузет од Шаренгаће урадило је стручно лице МУП-а РС Биљана Стјепановић која је о томе сачинила извјештај. Она је истакла да је пронашла више фотографија новчаница у апоенима од по 50, 100, 200 и 500 евра на којима су били видљиви серијски бројеви. Појаснила је да су фотографије сачињене 11. маја 2017. године, а на УСБ стик су пренесене 14. октобра 2020. године.

Баровића оптужница терети да је 2018. и 2020. године два пута тражио и узео мито. Наводи се да је прво узео 5.000 КМ мита од Момира Лајшића да би ургирао да не добије кривичну пријаву и да плати 30.000 умјесто 120.000 марака за пореске обавезе.

Терете га и да је од власника и пословође у фирми “НД Пиле пром” Немање Шаренгаће узео 5.000 евра и 250 КМ како би избјегао да обави посао и изврши провјере, а затим му тражио још 500 КМ за убрзавање процедуре пререгистрације рачуна. Ристића терете да је са Баровићем узео мито од власника продавнице “Нина” Маринка Билбије за мању казну и “сређивање” уочених неправилности. Наводи се да су они тада за те услуге добили по 200 КМ. Билбија је, на основу признања кривице, за давање мита осуђен на новчану казну од 500 КМ.

Подметање

Бранилац Немање Баровића Јасминка Јовишевић имала је приговор на извјештај истакавши да тужилаштво манипулише доказима. Истакла је да одбрана није адекватно обавијештена о прегледу УСБ стика.

Тужилаштво је сада приложило доказе које је имало и прије подизања оптужнице, а ради се о фотографијама новчаница одузетих приликом претреса од оптуженог. То се могло и прије урадити и не вјерујем тим фотографијама. Записник и потврда о одузимању на садрже оно што је у фотодокументацији. Могуће је и подметнути новчанице – казала је Јовишевићева.

/Глас Српске/