ТУЖИЛАШТВО ЗА НАЈСТРОЖУ ПРЕСУДУ КУЈОВИЋУ, КОЈИ ЈЕ УСМРТИО ХРШУМОВЕ

324

Тужилаштво је данас судском вијећу Окружног суда у Источном Сарајеву предложилио да Амира Кујовић из Сарајева, оптуженог за изазивање саобраћајне несреће на Палама у којој су 2020. године погинули супружници Данијела и Дарио Хршум, прогласи кривим и изрекне му најстрожу казну за кривично дјело угрожавање јавног саобраћаја.

Тужилац Милка Василић рекла је у изношењу завршних ријечи у судском процесу против Кујовић да искази свједока и материјални докази упућују на изрицање најстроже казне за то кривично дјело.

Према њеним рјечима, свједоци су навели да су тог дана временски услови били лоши, да се због тога формирала колона, да је џип „мерцедес“ којим је управљао оптужени Кујовић прешао у супротну траку, претицао колону и сударио се са аутомобилом „ауди“ у којем су се налазили супружници Хршум.

Када је ријеч о материјалним доказима, Василићева је навела да је утврђено да се џип кретао брзином од 75 километара на час, већој од дозвољене, чиме су прекршени саобраћајни прописи, да је оптужени Кујовић био под дејством алкохола, односно да му је алко-тестом утврђено 0,40 промила алкохола.

Она је, такође, рекла да је вјештак саобраћајне струке доказао да је џип „мерцедес“ био безбједан за вожњу и технички исправан, а да је Кујовић возио безобзирно, што се може окарактерисати да је било са умишљајем.

На изношењу завршних ријечи Тужилаштва речено је да су иза супружника Хршум остала два малољетна сина, а да оптужени, током трајања овог суђења, није изразио ниједан вид кајања, да је на рочиштима зијевао, спавао и добацивао вјештацима.

Према њеним ријечима, Кујовић се понашао врло хладно, што би судско вијеће требало да узме у обзир, приликом доношења пресуде.

Одбрана је у изношењу завршних ријечи навела да узроци несреће нису утврђени, да је саобраћајни вјештак извршио само визуелни преглед џипа, на основу чега се не може утврдити техничка исправност возила, као и да то може урадити само вјештак машинске струке, када се возило демонтира.

Адвокат Бојан Веселиновић рекао је да се са видео-записа може видјети да се џип кретао својом, десном траком, да је дошло до наглог заношења задњег дијела возила, да оптужени није могао да кочи ни да избјегне судар, те додао да се под овим околностима може говорити о нехату.

Он је навео да је на основу налаза из лабораторије у Сарајеву утврђено да оптужени Кујовић у крви није имао дроге, лијекова који изазивају зависност, као ни алкохола, који је пронађен у урину.

Лабораторијска тестирања су извршена три часа након саобраћајне несреће.

Према његовим рјечима, медији су већ осудили Кујовића, што врши притисак на судство.

На изношењу завршних ријечи предсједавајућа судског вијећа није дозволила да буде прочитано писмо Данила Хршума, у којем износи да је за његовог брата Илију и њега тог 11. августа дјетињство прекинуто, да је нестало игре и смијеха, те да им највише недостаје нестала родитељска љубав и пажња.

„Нестали су наши снови, љетовања на мору с нашим родитељима, зимовања на планинама, доласци на родитељске састанке, буђења мајке да идемо у школу, очева брига да се не прехладимо када нас је враћао знојаве са тренинга. Нестали су наши родитељи… Заувјек!“, навели су Данило и Илија у писму, које је достављено новинарима.

Прије почетка рочишта, они су, заједно са породицом носили транспаренте на којима су налијепљене објаве оптуженог Амира Кујовића са друштвених мрежа, у којима се види његово бахато понашање.

Подршку породици Хршум, пружили су и брачни пар Радовић, Драгана и Душко, чији син је трагично изгубио живот прије пет година, у својој 18. години, а одговорни за његову смрт је осуђен на шест мјесеци затвора.

Они су навели да се надају да ће пресуда бити праведна, али да сумњају у то, јер се показало да онај ко има новац може да ради шта хоће.

Према њиховим ријечима, изгубљене животе не може вратити нико, али би правосуђе требало да се понаша у складу са законом, да поштује инстину и правду.

Пресуда је заказана за 16. мај у 13.00 часова.

/Срна/