ИСТОЧНА ИЛИЏА- У суботу Свеепархијски сабор у спомен на свештеномученике Митрополије дабробосанске

102

Свеепархијски сабор у спомен на свештеномученике Митрополије дабробосанске биће одржан у суботу, 13. јула, код цркве Светог Василија Острошког Чудотворца у Источној Илиџи, саопштено је из Митрополије дабробосанске Српске православне цркве.

„Свештеномученици Митрополије су наш вијенац и слава пред Господом. Све наше Свештеномученике пред престолом Божијим и славом Његовом предводи наш дични и велики митрополит Петар“, наведено је у саопштењу.

Почетак Свеепархијског сабора у спомне на свештеномученике заказан је за 9.00 часова.

Свету архијерејску литургију служиће Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије, уз саслужење Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостома, те свештенства и свештеномонаштва Митрополије.

Свети архијерејски сабор СПЦ у мају 2005. године прогласио је светим Свештеномученике дабробосанске пострадале од усташа од 1941. до 1945. године и од комуниста након Другог свјетског рата.

Међу Свештеномученицима дабробосанским су митрополит дабробосански Петар /Зимоњић/ и владика Варнава /Настић/, али и парох гласиначко-кошутички Велимир Мијатовић, чије мошти од јуна 2019. одлуком митрополита Хризостома почивају у Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу.

Прво саборно прослављање било је 2021. у древном манастиру Возућица, а потом у порти цркве Светог пророка Илије у Илијашу.

/Срна/