ИСТОЧНА ИЛИЏА- Акција даривања крви у знак сјећања на Драгана Драговића

806

Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије данас је у насељу Војковићи у општини Источна Илиџа организовало акцију добровољног даривања крви, које је посвећено недавно преминулом дугогодишњем члану овог удружења и великом хуманисти Драгану Драговићу.

Предсједник Удружења Госпава Пејић рекла је новинарима да је данашња акција у парохијском дому прилика да се на симболичан начин ода пошта Драговићу и његовој породици, који су увијек били спремни да притекну другима у помоћ.

Шеф Службе трансфузије у Болници „Србија“ Јелена Стојановић Лукић рекла је да се за данашњу акцију пријавило 70 давалаца.

„Залихе крви су смањене, па смо ових дана активнији, с обзиром на то да имамо четири акције, тако да ћемо покрити све потребне резерве и обезбиједити крв коју шаљемо за пацијенте из наше регије који се лијече у другим установама“, указала је Лукићева.

Лукићева је навела да некада није лако наћи крв без обзира на подударност крвних група у АБО и РХ систему, јер се дешава да неки пацијенти имају развијена антитијела на друге крвногрупне системе.

Она каже да је постоји тренд раста добровољних давалаца крви, те да ће и ове године скупити више крви него претходне, што је постигнуто највише захваљујући организованим ових хуманих акцијама.

Лукићева је најавила да су у децембру планиране још двије сличне акције, како би биле задовољене све потребе.

Дејана Достанић, која већ трећи пут дарује крв, рекла је да се угледала на свог оца, дугогодишњег добровољног даваоца.

Радомир Шеховац, који је такође данас даровао крв трећи пут, испричао је да је први пут то урадио када је члану породице затребало и да је након тога одлучио да постане редован давалац.

Драган Драговић изненада је преминуо прије мјесец дана од посљедица срчаног удара у 41. години. Иза себе је оставио супругу и двоје дјеце.

/Срна/