ИСТОЧНА ИЛИЏА- Божовић: Једини у регији нудимо 400.000 метара квадратних земљишта за градњу пословних објеката

509

Иако се као и све остале општине у БиХ суочила с одређеним проблемима због пандемије COVID-19, који се највећим дијелом огледају у смањењу буџетских прихода, Општина Источна Илиџа успјела је да реализује већину започетих пројеката и најављује нове.

У плану је изградња нових инфраструктурних пројеката, тржних и дистрибутивних центара, пословних објеката и бројих других садржаја на подручју ове Општине, што уједно показује да долазак инвеститора на Источну Илиџу има тренд раста.

Стога, Маринко Божовић, начелник Општине Источна Илиџа с оптимизмом гледа на реализацију бројних пројеката.

– Поред свих изазова и препрека са којима се сусрећемо, очекујемо да ће 2021. година бити можда једна од најуспјешнијих за нашу Општину од њеног настанка до данас! Очекујемо завршетак свих битних пројеката, отварање јавног позива за изградњу Средњошколског центра Источна Илиџа, који би финансирала Влада Републике Српске, затим завршетак излагања земљишта у КО Храсница, чиме бисмо створили услове за наставак разговора са британском фондацијом „DOG trust“ око изградње прихватилишта и болнице за кућне љубимце на нашој Општини, као и отпочињање радова на изградњи нових садржаја на локалитету Илињаче, који ће сигурно обиљежити простор наше општине, а и шире – истакао је Божовић.

ИСТОЧНА ИЛИЏА- Суфинансирање набавке уџбеника за породице са троје и више  дјеце | Град Источно Сарајево

Реците нешто више о пројектима које намјеравате реализовати у 2021. години?

У 2021. години очекујемо завршетак радова на изградњи моста Плави анђели преко ријеке Жељезнице, затим изградњу Аеродромске улице у пословној зони Радуловац, која практично већ крајем ове године омогућава несметан саобраћај на новом излазу из насеља Војковићи. Планирамо откупити јос 5000 метара квадратних земљишта у самом центру општине, између храма Светог Василија Острошког и будуће гимназије и направити подземни паркинг у двије етаже за потребе нагомиланог стационарног саобраћаја у овом дијелу општине. На врху ове гараже, која би била у нивоу дворишта цркве, план је направити још једно мултифункционално игралиште, парковски простор и додатне садржаје за бављење спортом и рекреацијом. Даљи планови су везани за завршетак парка испред цркве и његово повезивање са шеталиштем доктор Миодраг Лазић и већ изграђеним степеништем. Наравно, изградња нових улица, које се ширењем општине на потезу Добриње 4 према СИПИ по логици ствари морају градити, биће започета ове године.

Можете ли презентовати укратко резултате које је остварила Општина Источна Илиџа у првих шест мјесеци 2021. године?

Почетак 2021. године за Источну Илиџу обиљежен је покретањем иницијативе за измјену шест регулационих планова који су тренутно у фази нацрта, а покривају преко 200.000 метара квадратних земљишта намијењеног за изградњу стамбених и стамбено- пословних објеката. Такође, до фазе усвајања је дошао и урбанистички план развоја саобраћаја на нашој Општини, који подразумјева дефинисање нових саобраћајница, њихове капацитете и брзину кретања истим. У фебруару смо формирали ЈП Услужни сервис ад Источна Илиџа, чија је дјелатност одржавања заједничких просторија заједница етажних власника, поправка кровова и фасада, наплата паркинга, одржавање лифтова и које је, због проблема нагомиланих у овој области, стратешки потребно Источној Илиџи. Поред привредних, Општина води рачуна и о другим областима друштвеног живота наших грађана и настоји побољшати услуге у погледу културних и спортских садржај. Стога смо формирали ЈУ Центар за културу и информисање и Спортско рекреативни центар Источна Илиџа.

ИСТОЧНА ИЛИЏА- Јавна расправа о Нацрту стратегије развоја општине за период  од 2021. до 2030. године | Град Источно Сарајево

Представите  укратко  Општину Источна Илиџа и колико годишње остварите прихода.

Ми смо једна од шест општина у саставу Града Источно Сарајево. Налазимо се на јужном улазу у Сарајево и такав географски положај нам сигурно пружа значајне корпоративне предности у односу на остале. Једнако су нам удаљене све олимпијске планине у БиХ, а нашу кичму што се тиче путне комуникације представља магистрални пут Сарајево-Фоча, који је достигао толику фреквенцију саобраћаја да захтијева хитно ширење. За то смо недавно добили идејно рјешење урађено од стране EPTISE и IPSА Института , који уједно представља и пројекат ширења саобраћајница до Међународног аеродрома на који се ми наслањамо. Иако заузимамо 0,80 % подручја које покрива Привредна комора Источно Сарајево (12 општина), остварујемо 27,7 % свих прихода, односно 1,7 % укупних прихода које оствари привреда Републике Српске, што је у просјеку око 400 милиона КМ. Број запослених радника који имају стално мјесто пребивалишта на Источној Илиџи је 5002, од којих 3899 радника ради код 490 послодаваца са регистрацијом на Источној Илиџи. Број радника који активно траже посао и налазе се на евиденцији Завода за запошљавање је 1365, од чега су 722 жене.

Шта Општина чини на побољшању пословног амбијента за инвеститоре?

Општина Источна Илиџа је за све инвеститоре у привредне капацитете отворена буквално 24 сата. Курс који држимо посљедњих пет година је сарадња са привредом и стварање амбијента за долазак домаћих и страних инвеститора, односно компанија. Мислим да смо тренутно једина општина на подручју цијеле сарајевске регије, која има на располагању преко 400.000 метара квадратних земљишта намијењеног за градњу пословних објеката и намјеравамо у пуном капацитету искористити ту предност. Међународни аеродром има план ширења према нама, чиме ћемо ускоро постати општина која на основу тога излази на међународне границе.

За које области су инвеститори највише заинтересовани за улагање?

Према досадашњим показатељима долазак инвеститора на Источну Илиџу има тренд раста. Неки од њих који су у фази добијања грађевинских дозвола или су купили земљиште на нашој општини су компанија Ђурић МББ из Добоја, која ће ускоро почети са изградњом тржног центра на Кули на локалитету Трокут, затим ланац тржних центара Робот креће са изградњом свог објеката на потезу Шкрбино поље према болници Србија. Компанија Power доо из Рогатице шири своје пословне капацитете изградњом дистрибутивног центра у пословној зони Радуловац, а компаније Мибрал, Ермекс, Мепол и Фоболукс су већ купиле земљиште и раде на пројектној документацији за изградњу нових пословних објеката укупне површине око 3000 метара квадртатних. Поред ових инвеститора, имамо контакте са компанијама из Србије, које се баве производњом алуминијских профила, фасада и браварије и сталне упите заинтересованих инвеститора за изградњу складишта, дистрибутивних центара и изградњу стамбених објеката.

Слика може припадати напољу

Од коликог су значаја пословне зоне Радуловац и Муљиште?

За све инвеститоре у пословне објекте то су тренутно најинтересантнија два дијела општине Источна Илижа. У пословној зони Радуловац у фази изградње се налази мост Плави анђели, преко ријеке Жељезнице, а покренута је и процедура јавне набавке за изградњу Аеродромске улице са свом инфраструктуром. Наредна фаза развоја ове зоне је пројектовање и изградња пута Грличким пољем према бившој фабрици мотора Фамос у Храсници, чиме ћемо инвеститорима отворити преко 400.000 метара квадртатних земљишта спремног за градњу пословних објеката.

Зона Муљиште која је дио пројекта од “Моста до моста” у којој општина инвеститорима нуди попусте до 50% за издавање грађевинске дозволе и ове ће године бити попуњена са новим пословним објектима, а тренутно се ради на проширењу канализационе и водоводне мреже у овој зони.

Најзначајнија предност наших пословних зона је чињеница да је у обје доступна сва инфраструктура почев од земног гаса, оптике, воде, канализационе мреже, напајања електричном енергијом и квалитетних саобраћајница.

У коликој мјери је пандемија COVID-19  утицала  на пословање Општине?

Осим смањења буџетских прихода, мјере ограниченог рада пословних субјеката су додатно направиле проблеме привреди, наручито услужном и транспортном сектору, који је код нас јако значајан и ти проблеми се полако прељевају, не само нама као локалној зајеници, већ и држави у цијелини. Недостатак финасијских средстава смо покушали надомјестити из дугорочног кредита, чијом реализацијом ћемо ангажовати прије свега локалне привредне капацитете и тиме кроз јавне радове утицати на привредну активност и запошљавање на нашој општини.

Колико износи буџет Општине Источна Илиџа за 2021. и у коликој мјери је у функцији развоја?

Планирани ребаланс буџета за текућу годину је 13 милиона КМ, у чијој структури се налазе и 3 милиона КМ кредитних средстава. Највећи број планираних и започетих пројеката има развојни карактер и чијом реализацијом се стваарају услови за ширење капацитета Општине у свим сегментима.

/Poslovnenovine.ba/