ИСТОЧНА ИЛИЏА- Ванредна скупштинска сједница због смјештаја Информативног центра Туристичке организације

334

На Првој ванредној сједници Скупштине општине Источна Илиџа усвојене су тачке о разрјешењима и именовањима чланова управних одбора јавних установа и предузећа која су у надлежности ове локалне заједнице. 

Према ријечима начелника општине Источна Илиџа Маринка Божовића сједница је одржана с циљем убрзавања процедуре набавке простора за смјештај Информативног центра Туристичке организације Источна Илиџа.

Начелник ове општине Маринко Божовић изјавио је да ће овај центар дјеловати у саставу Туристичке организације града Источно Сарајево, те да су одборници усвојили одлуку о куповини и критеријумима за куповину простора.

Осврнувши се на коментар Шефа клуба одборника СНСД-а Владимира Ћосовића, који је упитао гдје је 100.000 КМ које је Влада Српске уплатила за санацију Цабиног моста, Божовић је рекао да није први пут да одборници СНСД-а покушавају „искривити јасне ствари и приказати као неистините“.

– Скупштина је усвојила извјештај о поплавама на једној од сједница почетком 2022. године и усвојен је једногласно. У извјештају је назначен износ средстава које је Влада Српске дозначила општини Источна Илиџа, а тиче се санирања штета насталих усљед поплава на потезу међуентитетске линије, прије свега потез Касиндолске ријеке и њеног уласка у урбани дио општине Источна Илиџа, те корита ријеке Жељезнице до Крупачких стијена – рекао је Божовић.

Божовић је истакао да је поменути извјештај упућен Влади Републике Српске, те да је општина Источна Илиџа подијела захтјев Министарству одбране БиХ за понтонски мост.

– Министарство је одобрило, али је српски члан Предсједништва ставио вето на ту одлуку и тај мост никада нисмо добили – рекао је Божовић.

Општина Источна Илиџа је, додаје он, урадила пројекат за тзв. Цабин мост који ће бити модеран, ширине 6 метара са 1.5 метар пјешачке стазе са обје стране, те пројекат дијела Илиџанске улице која иде од тог моста до Горњег Которца.

– Говоримо о дионици дужој од 300 метара и мосту, а сам пројекат ће бити буџетиран у 2023. години и коштаће, у збиру, 400.000 КМ. То је велики капитални пројекат и треба га урадити квалитетно – рекао је Божовић.

Божовић је још једном истакао да би изградњом брзе цесте, која ће ићи од Ступа преко Источне Илиџе, према Броду на Дрини и даље према Шћепан Пољу и Подгорици, употпуности била пресјечена општина на два дијела. 

– Уколико се пројекат изградње брзе цесте изведе, не уважавајући и одбијајући примједбе Скупштине општине Источна Илиџа, улице Старина Новака, Гаврила Принципа, Илиџанска и дио Горњег Которца биће одсјечени од општине Источна Илиџа и споја на магистрални пут М-18 – појаснио је Божовић.

Он је истакао да ће једина комуникација овог дијела са остатком општине бити управо путна комуникација која треба да се изгради мостом преко Касиндолске ријеке.

/Катера/