ИСТОЧНА ИЛИЏА- Готово 300 илиџанских основаца на „Малом Зејтинлику“

341

У оквиру обиљежавања „Дана одбране Илиџе“ Војничко спомен-гробље на Сокоцу и манастир на Равној Романији посјетило је око 300 ученика осмих и деветих разреда три основне школе са подручја Источне Илиџе.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је данас новинарима на „Малом Зејтинлику“ да је ове године први пут организована посјета овом симболу голготе и страдања Сарајевских Срба, у организацији локалне управе и Борачке организације „Илиџански борац“.

Он је подсјетио да су сличне посјете ученика са подручја Источне Илиџе организоване и раније, али да нису биле овако бројне.

Божовић је нагласио да су на „Малом Зејтинлику“ сахрањени погинули српски борци који су заједно са живим припадницима Војске Републике Српске и Сарајевско-романијског корпуса значајно допринијели стварању Српског Сарајева и Републике Српске и свега онога што српски народ данас има.

Он је нагласио да је основна порука коју данас са овог светог мјеста треба послати – порука мира, праштања, али и едукације младих нараштаја, који кроз наставне програме треба да уче шта се све дешавало у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату како се у будућности никада не би поновило оно што је било у минулом рату.

Он је рекао да треба да градимо нашу Републику Српску која је скупо плаћена животима многих бораца широм Српске, да је чувамо као зјеницу ока свога, његујемо и да свако од нас допринесе њеном јачању.

Божовић је навео да ће представници политичког и друштвеног живота ове заједнице потрудити да, осим посјете „Малом Зејтинлику“, основци посјете и друга мјеста страдања српског народа, као што су Пребиловци, Стари Брод На Дрини,Доња Градина, Кравица и слична мјеста у Републици Српској.

Предсједник Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац, је истакао да је једна од учесника у егзодусу сарајевских Срба који су преносили своје погинуле саборце на Соколац са простора који су по Дејтону припали Федерацији БиХ, те напустили своја имања и огњишта да би опстала Република Српска.

Према његовим ријечима, ово је манифестација Дана одбране Илиџе 22. април и 14. мај, када је био други напад на Илиџу и ове године се обиљежава 29. априла због великих вјерских празника.

Он је нагласио да овакве посјете младих за Српску светим мјестима Борачка организација Илиџе организује већ 15 година, што може послужити за примјер и осталима у Српској како учити младе нараштаје да не забораве да су њихови најближи давали своје животе, дијелове тијела и добар дио здравља за одбрану Републике Српске.

„Са овог мјеста позивам на слогу, на јединство и саборност све људе и грађане у Српској и поручујем да чувамо Републику Српску“, нагласио је Шеховац.

Ученица Основне школе „Јован Дучић“ из Касиндола Ана Лубура рекла је новинарима да је први пут на „Малом Зејтинлику“ и да сматра долазак на ово мјесто идеалном приликом да се ученици основних школа упознају са својом историјом и одају почаст погинулим борцима који су своје животе дали за мир и слободу које млади данас имају.

Наставник у Основној школи „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи Славица Говедарица истакла је да сваке године из три основне школе ученици долазе на ово Војничко спомен-гробље на историјски час, те изразила задовољство што је данас присутан велики број ученика.

На „Малом Зејтинлику“ су, након служења помена погинулим борцима и борцима умрлим након завршетка рата до данас, представници општине Источна Илиџа и Борачке организације положили вијенац, а сви ученици на Централни крст су положили црвене руже.

Представници општине Источна Илиџа су потом посјетили манастир Светог великомученика Георгија на Равној Романији и присуствовали историјском часу, организованом овим поводом.

/Срна/