ИСТОЧНА ИЛИЏА- Да се не заборави одбрана Војковића, Грлице и Крупца

417

Служењем литургије у Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима и парастосом за погинуле борце са подручја Источне Илиџе, данас је почело обиљежавање 30 година од одбране Војковића, Грлице и Крупца у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да не смије бити заборављено оно што су сарајевски Срби урадили за стварање Републике Српске.

Он је навео да се у оквиру манифестације „4. август – да се не заборави“ традиционално на славу Капеле Светог Прокопија окупљају становници овог дијела града настојећи да сачувају од заборава оно што су урадили најхрабрији српски синови.

„У овој спомен-капели уписано је 216 имена погинулих бораца који су бранили Војковиће, Грлицу и Крупац, неког ко је у ратном периоду од 1992. до 1995. године бранио своје домове, очеве, мајке и нејач тог 4. августа. Треба да се каже и данас и да то чине сва будућа покољења, да знају да је овај простор нападнут и да су наши очеви бранили своје домове“, истакао је Божовић.

Он је нагласио да оно што су 4. августа најхрабрији синови дали, своје животе, не смије бити заборављено, као ни њихове породице.

„Не смију бити бачени у заборав подвизи вриједни сваког помена Друге сарајевске бригаде у саставу Сарајевско-романијског корпуса бранећи овај простор“, поручио је Божовић.

Он је констатовао да Источна Илиџа годинама баштини и обиљежава овај, као и друге значајне датуме, а то ће чинити и у наредном периоду.

Божовић је рекао да је општина Источна Илиџа на иницијативу „Илиџанског борца“ помагала породицама погинулих и рањивим категоријама, те да сваке године за те категорије издваја знатна финансијска средства, али да то није довољно.

„Питање статуса ових категорија мора бити ријешено са нивоа државе и не смије зависити од било ког појединца“, напоменуо је Божовић и додао да је током његовог мандата запослено девет чланова породица погинулих бораца и да је то само мали допринос општине.

Предсједник Предсједништва Борачке организације „Илиџански борац“ Слободан Маунага рекао је да је 4. августа 1992. године у Војковићима погинуло седам најхрабријих бораца, 14 их је тешко, а 20 лакше рањено.

„У цијелом рату погинуло је 216 бораца чија су имена уписана у спомен-соби“, навео је Маунага.

Он је истакао да је ријеч о борцима који су бранили своје породице и током цијелог рата нису напустили линије.

„Да је то учињено, поставља се питање да ли би било града Источно Сарајево“, нагласио је Маунага.

Наводећи да је прошло 30 година од настанка Републике Српске и од најзначајније одбране сарајевског платоа гдје су мјештани Војковића, Грлице и Крупца стали у одбрану ових простора, Маунага је истакао да је важно константно подсјећати на дешавања из протеклог рата.

„Ако се не прича и не подсјећа на историјске чињенице доћи ће до заборава, а то се не смије дозволити“, поручио је Маунага.

Говорећи о томе зашто се иде на Илињачу, Маунага је навео да је ријеч о стратешком положају изнад Аеродрома у Сарајеву одакле се могао контролисати потез од Игмана, Храснице, Соколовић Колоније, Бутмира, Добриње – Сарајевског поља.

Традиционални одлазак на Илињачу, гдје је посјетиоцима послужен војнички пасуљ, услиједио је након данашњег окупљања грађана испред цркве у Војковићима.

У оквиру манифестације, 26. јула предвиђен је почетак спортских активности, а дан раније биће обављено жријебање такмичарских група.

/Срна/