ИСТОЧНА ИЛИЏА- За радове у порти цркве у Рељеву општина издвојила 10.000 КМ

499

Црква Пренос моштију Светог оца Николаја и зграда Богословије у Рељеву можда на најбољи начин свједоче о судбини српског народа у ФБиХ.Одбрањена и сачувана у рату, у страшном српском егзодусу 1995. остављена, али не и заборављена и напуштена од свога вjерног народа, црква је након 1995. године често била на мети „непознатих и неидентификованих“ нападача који су, заслијепљени мржњом, у њу и пуцали.

Но, на срећу, постоје и они који друкчије мисле и друкчије цијене српске коријене у Сарајеву па је тако ова црква, одлуком Комисије за очување националних споменика БиХ проглашена за национални споменик.

У састав споменика улази и зграда Богословије, грађена почетком аустроугарске владавине у БиХ. Зграда Богословије је претварана и у сиротиште и у школу, и уз храм је увијек била мјесто сабирања и утјехе свом српском народу.

Да црква Пренос мошти Светог оца Николаја не смије бити заборављена и препуштена само бризи свештенства и вjерника, свједочи и посјета овој цркви начелника општине Источна Илиџа, Маринка Божовића и предсједника Скупштине општине Источна Илиџа Рада Ћосовића.

Они су са својим сарадницима обишли овај храм и грађевинске радове који су тренутно у току, а односе се на изградњу настрешнице, објекта за продају свијећа и асфалтирање порте храма. За ове радове Општина Источна Илиџа је храму донирала 10.000 КМ.

/општина Источна Илиџа/