ИСТОЧНА ИЛИЏА- Кредит од 850.000 КМ за каптирање воде са „Матића врела“

304

Скупштина општине Источна Илиџа усвојила је одлуку о кредитном задужењу ове локалне заједнице од 850.000 КМ за потребе каптирања додатних количина воде са „Матића врела“.

Начелник општине Маринко Божовић појаснио је да је ријеч о задужењу код Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/, које узима Република Српска, а враћаће га општина Источна Илиџа.

„Овим средствима ће осам до 10 литара воде у секунди са Матића врела бити уведено у водоводни систем предузећа Водовод и канализација Источно Сарајево. Дио средстава су грантовни, а општина преузимамо ануитет. Мислим да је грејс период шест година“, рекао је Божовић.

Он је додао да је ријеч о још једном у низу пројеката којим се обезбјеђује да становници Источног Сарајева имају довољно воде, посебно у сушном периоду.

Потребан број гласова није добио Приједлог одлуке о усвајању Регулационог плана „Вељине запад“ за који је Божовић рекао да подразуимјева смањење спратности објеката.

„Предвиђена спратност на овом дијелу била је приземље плус осам спратова. Након сугестија и примиједби становника овог дијела, његова спратност је дефинисана на приземље плус пет спратова“, појаснио је Божовић.

Он је додао да ова тачка дневног реда није усвојена јер одборници већине нису били у комплетном саставу, па ће се у складу са законом и потребним процедурама вјероватно наћи на дневном реду неке од наредних сједница.

Шеф Клуба одбрника СНСД-а Владимир Ћосовић рекао је да су одборници ове странке били против усвајања Регулационог плана „Вељине запад“ јер су имали примиједбе, као и сами грађани, на то што је почела изградња, а да претходно није усвојен регулациони план.

„Нема грађевинских дозвола, нити табле на којој би писало ко је инвеститор, а ко извођач радова. Ово нисмо подржали јер нам је било нејасно“, навео је Ћосовић.

Он је додао да је СНСД подржао одлуку о кредитном задужењу, као и повећање плата општинским функционерима.

На данашњој сједници усвојен је извјештај о стању безбједности за које је константовано да је задовољавајуће.

Одборници су похвалили ангажман припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, посебно када је ријеч о расвјетљавању кривичних дјела везаних за дистрибуцију и продају дроге које у посљедње вријеме има велики тренд раста.

Оцијењено је да припадници Полицијске управе Источно Сарајево улажу велики напор да расвијетле ове случајеве и да ову област криминалитета сведу на најмању могућу мјеру.

/Срна/