ИСТОЧНА ИЛИЏА- Нацрт буџета за наредну годину 8.500.000 КМ

449

Одборници Скупштине општине Источна Илиџа утврдили су нацрт другог ребаланса буџета за ову годину у износу од око 12.500.000 KМ, те нацрт буџета за 2022. годину од око 8.500.000 KМ.
Начелник општине Маринко Божовић рекао је новинарима да је у ребаланс буџета урачунато и кредитно задужење од 3.000.000 KМ.

“Ријеч је о усаглашавању, с обзиром да одређени планирани непорески приходи неће бити остварени до краја године, већ почетком наредне, тако да је било неопходно усагласити приходе и расходе”, појаснио је Божовић.

Kао разлог за други ребаланс, Божовић је навео недостатак одређених сагласности неких јавних предузећа која су онемогућила да се усвоје регулациони планови који би на основу непореских прихода од ренте и уређења општини обезбиједили износ од скоро 1.000.000 KМ.

Божовић је рекао да је Нацрт буџета за 2022. годину у износу од око 8.500.000 KМ израђен на основу до сада издатих локацијских услова који се прије свега односе на непореске приходе.

“С обзиром да је Народна скупштина Републике Српске на протеклој сједници усвојила измјену Закона о комуналним таксама, а овај нацрт буџета у процедури Министарства финансија Српске био прије, вјероватно ћемо у наредном периоду морати усагласити приходовне стране за 2022. годину”, појаснио је Божовић.

Према његовим ријечима, усвајањем овог закона, општина ће остати без прихода који се овој локалној заједници враћао путем градске Скупштине.

Божовић је подсјетио да су локалне заједнице добиле гаранције да ће им тај износ бити надокнађен кроз ПДВ.

Шеф Kлуба одборника СНСД-а Владимир Ћосовић рекао је да су они били уздржани приликом гласања, пошто су, како је навео, материјале и позив за сједницу добили прије два дана.

Он је напоменуо да су неки одборници о сједници били и раније обавијештени, али не и СНСД.

“Сматрам да за овако битне ствари као што су нацрт ребаланса за ову и нацрт буџета за 2022. годину, треба да имамо више од два дана да се спремимо. Надам се да ћемо на вријеме добити приједлог буџета, како би се спремили и дјеловали амандмански”, нагласио је Ћосовић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић прецизирао је да су одборници материјале добили у исто вријеме – два дана пред саму посебну сједници, те да је примједба СНСД-а неутемељена, пошто је на сличан начин усвојен и Буџет Републике Српске за наредну годину.

На почетку засједања одборници су информисани да је одборник ДНС-а Младен Лучић вратио свој мандат.

/Срна/