ИСТОЧНА ИЛИЏА- На Вељинама служен парастос погинулим и умрлим борцима

214

Предсједник Скупштине Општинске борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац рекао је да је 1.068 бораца са подручја Источне Илиџе у Одбрамбено-отаџбинском рату дало живот за стварање Републике Српске, напомињући да њихова жртва не смије бити заборављена.

„Борци, њихове породице и ми који смо преживјели заслужили смо од Републике Српске да она нас воли као што ми волимо њу“, изјавио је Шеховац новинарима поводом обиљежавања Дана бораца и Борачке организације Републике Српске.

Он је истакао да је у протеклим годинама доста тога побољшано, али има још тога да се уради ради побољшања тешког положаја демобилисаних бораца који немају мјесечни борачки додатак.

„Један дио има, односно они људи који су у пензији, а остали немају. Предстоји тежак период рада Борачке организације јер иду избори унутар организације широм Републике Српске и у том дијелу би требало да сви гледамо да поставимо људе који ће радити за ову популацију“, истакао је Шеховац.

Он је додао да је неопходна борба према свим институцијама за боља права борачке популације.

„То је повећање инвалиднине ратним војним инвалида, породицама погинулих и да се коначно ријеши проблем запошљавања дјеце погинулих бораца, којих има око 1.500“, истакао је Шеховац.

Предсједник Предсједништва Општинске борачке организације „Илиџански борац“ Слободан Маунага, који је присуствовао парастосу погинулим и умрлим борцима Војске Републике Српске у Цркви Светог Василија Острошког на Вељинама са члановима ове организације, каже да су се данас сјетили погинулих који су уградили живот у темеље Републике Српске.

„Као и сваке године позивамо надлежне да се о борачкој популацији води више рачуна и бриге, јер су то заслужили. Демобилисани борци и сада тешко живе, доста њих је без посла и услова за нормалан живот“, истакао је Маунага.

Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата обиљежава се у Републици Српској 14. фебруара. У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положили су животе за одбрану Српске.

/Срна/

Фото: РТВИС