ИСТОЧНА ИЛИЏА- На Сабору српског изворног народног стваралаштва више од 60 учесника

422

У општини Источна Илиџа, од 1. до 5. септембра, биће одржан 15. Сабор српског изворног народног стваралаштва под називом „Волимо те Републико Српска“, на којем се очекује учешће више од 60 културно-умјетничких друштава.

Тим поводом, у сриједу, 1. септембра, у згради Градске управе Источно Сарајево биће одржана конференцију за медије на којој ће бити најављене активности током трајања сабора, чији је организатор Српско културно-умјетничко друштво „Војковићи“.

У петак, 3. септембра, у 20.00 часова, на Тргу др Миодрага Лазића у Источној Илиџи планиран је концерт група „Бибер“ и „Катера“.

Исте вечери, у Трнову ће бити одржано Саборско вече на којем ће наступити СКУД „Војковићи“, КУД „Јањ“ из Стројице код Шипова, Пјевачко друштво „Загорје“ Калиновик и гуслари Милорад Чанчар, Радомир Паповић и Момир Секуловић.

За суботу, 4. септембра, у 15.00 часова у Културном центру Источно Сарајево, планирано је извођење сценских обичаја, а у 18.00 часова на Тргу Србија заједничко коло и литија.

У недјељу, 5. септембра, у порти цркве у Војковићима, биће одржано такмичење изворног пјевања, сајам рукотворина и припремање националног јела – пите, након чега ће услиједити проглашење побједника и народно весеље.

Генерални покровитељи манифестације су општина Источна Илиџа и СКУД „Војковићи“, а спонзори су град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево, Трново, Министарство спољних послова Србије и Министарство просвјете и културе Србије.