ИСТОЧНА ИЛИЏА- Обиљежено 30 година од одбране Војковића, Грлице и Крупца

339

Испред Спомен-собе, у оквиру манифестације “4. август – да се не заборави”, положени су вијенци, након чега је у Парохијском дому у Војковићима организован пријем за породице погинулих бораца и госте.

Цвијеће је положено и код спомен-крстова у Грлици, Црквицама и на Kули.

Предсједник Предсједништва Општинске борачке организације “Илиџански борац” Слободан Маунага истакао је да су 4. августа 1992. године, на празник Блажене Марије, муслиманске трупе са Игмана током ноћи пришле надомак Војковића, али су мјештани, који су иза себе имали своје породице, успјели да херојском борбом одбране овај простор.

Маунага је подсјетио да је у нападу муслиманских снага на Војковиће, Грлицу и Kрупац погинуло седам српских бораца, док је 16 тешко, а 20 лакше рањено, али да ни метра нису одступили.

“Људи из Војковића, Грлице и Kрупца нису никога нападали, него су бранили своја огњишта. Ово је увијек била српска земља и тако је остало и данас”, истакао је он и додао да данас славе Блажену Марију и сјећају се свих погинулих сабораца.

Он је нагласио да је у Спомен-капели уписано 216 имена најхрабријих момака који су дали живот за одбрану Војковића, односно за одбрану Републике Српске.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да је 4. август један од најзначајнијих датума када је у питању одбрана Сарајевско-романијске регије и овог дијела општине, некада Српске Илиџе, данас Источне Илиџе.

“Херојска борба припадника Војске и МУП-а Републике Српске допринијела је томе да ми данас имамо Републику Српску, мјесто које треба да градимо и стварамо боље услове за живот и то треба да буде завјет свим преживјелим борцима, њиховој дјеци, а да жртве оних који су за стварање Републике дали живот и дијелове тијела не буду заборављене”, рекао је Божовић.

Он је нагласио да су данашњем парастосу присуствовале и делегације из Ниша, представници борачких организација из општина града Источно Сарајево, српски генерали Трећег пјешадијског /Република Српског/ пука, МУП-а Српске.

Према његовим ријечима, присуство свих ових људи показује значај историјске и херојске борбе суграђана да одбране вјековну српску земљу, јер се у Српском Сарајеву стварала Република Српска.

Божовић је истакао да су сарајевски Срби за стварање Републике Српске дали највише.

Представник Удружење пензионисаних припадника Војске и војних ветерана из Ниша Зоран Бајић рекао је да су данас дошли са представницима удружења бораца из Србије да на овај свети дан одају почаст погинулим борцима који су дали живот за одбрану Републике Српске.

Бајић је истакао да су заједно са њима дошли и омладинци из Kултурно-умјетничког друштва “Абрашевић”, који ће дати допринос овој манифестацији, а да ће у наредном периоду дјеца и омладина из Ниша, заједно са својим вршњацима из Републике Српске пратити сва херојства српских бораца.

Замјеник предсједника градске општине Црвени крст у Нишу Александар Kрстић истакао је да су дошли да одају почаст свој браћи која су пострадала за одбрану Републике Српске.

Kрстић наглашава да су се прошле године у Нишу побратимили са општином Источна Илиџа и да би се у септембру та сарадња требала проширити, како у области привреде, тако и у области образовања, спорта и културе.

У оквиру манифестације “4. август – да се не заборави”, за вечерас су предвиђене спортски догађаји и наступ културно-умјетничких друштава.

За слободу Републике Српске и српског народа са овог подручја живот је дало више од 250 бораца Друге сарајевске бригаде.

Обиљежавање 30 година од одбране Војковића, Грлице и Kрупца, насеља у Источној Илиџи, почело је 21. јула сјећањем на најзаслужније, поменом у Храму Светог Петра Дабробосанског Зимоњића.

/Срна/