ИСТОЧНА ИЛИЏА- Одлука о краткорочном кредитном задужењу

691

Скупштина општине Источна Илиџа усвојила је на данашњој сједници одлуку о задуживању општине у износу од 250.000 КМ за одржавање текуће ликвидности.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је новинарима да општина, због епидемије вируса корона и слабог прилива средстава у буџет општине, а прије свега слабог прилива непореских прихода у буџет за одржавање текуће ликвидности, узима кредит у износу од 250.000 КМ који ће до краја ове године бити уредно сервисиран.

Божовић је истакао да су на данашњој сједници усвојени извјештаји о раду неколико организација које су од интереса за општину Источна Илиџа, прије свега Борачке организације, Омладинског савјета, као и Дома здравља Источно Сарајево за 2020. годину.

Божовић је нагласио да су, уважавајући специфичност Дома здравља Источно Сарајево који има око 24.000 регистрованих пацијената и велики број пацијената који долазе из Кантона Сарајево, и пандемију вируса корона, а на сугестију новог руководства Дома здравља, усвојили закључак којим се задужују начелници општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, које су суоснивачи ове здравствене установе, да обаве разговор са ресорним министарством како би се финансијски помогла ова здравствена установа.

„Обавићемо додатне састанке са ресорним министарством, предочити специфичности простора на коме живимо и специфичности Дома здравља који је формиран одлукама општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа како би добили нешто повољнији положај за Дом здравља приликом потписивања будућих уговора са Фондом здравственог осигурања“, рекао је он.

Божовић је подсјетио да су обје општине неколико пута у посљедњих пар мјесеци биле принуђене да реагују и финансијски помогну ову здравствену установу, без обзира што Дом здравља има потписан уговор о финансирању са Фондом здравственог осигурања.

Он је нагласио да је прије двије године за Дом здравља набављено санитетско возило, а у току су преговори за набавку још једног

„Дом здравља Источно Сарајево заслужује бољи третман и статус у Републици Српској јер је број пацијената који опслужује много већи од оног што је регистровано за систем породичне медицине“, истакао је Божовић.

Божовић је рекао да су данас извршена и именовања вршилаца дужности начелника одјељења и секретара, као и скупштинских комисија чиме је завршено конституисање Скупштине општине Источна Илиџа.

Одборници су на данашњој сједници усвојили Нацрт урбанистичког плана у погледу саобраћаја, а покренута је процедура измјене регулационог плана на подручју Добриње.

Директор Дома здравља Дејан Шешељ истакао је да је Скупштина општине Источна Илиџа изгласала закључак којим се задужују начелници општина Источно Ново Сарајево Јован Катић и Источна Илиџа Маринко Божовић да, као суоснивачи, контактирају надлежно министарство да се проба изнаћи рјешење како би се помогло Дому здравља.

Шешељ је нагласио да пандемија траје већ годину дана и да у Дому здравља имају финансијске потешкоће, јер је неколико пута увећана потрошња лијекова, РТГ снимака, доктори раде у дуплим смјенама и обим посла је увећан, а број људи који раде остаје исти.

Он је рекао да, упркос свим потешкоћама, доктори и медицински радници веома добро обављају свој посао и све протиче по мјерама које су предвиђене због вируса корона.

Шешељ је нагласио да су претходне мјере које су биле на снази дале резултате, јер је забиљежен благи пад броја заражених, али апелује на грађане да се придржавају свих мјера и да није вријеме за опуштање.

Што се тиче имунизације становништва, Шешељ је додао да је пријављено 1.200 лица старијих од 65 година, а до сада је вакцинисано око 350 људи.

Шешељ се у наредном периоду нада већим контингентима вакцина, а радници у Дому здрављња спремни су да раде и у три смјене само да крене масовна вакцинација

/Срна/