ИСТОЧНА ИЛИЏА- Одржана свечана академија поводом 30 година постојања општине

407

Свечаном академијом и уручењем општинских признања, синоћ је почело обиљежавање 30 година постојања општине Источна Илиџа и крсне славе – Ђурђевдан.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић у обраћању многобројним гостима подсјетио је на ратне и поратне дане ове општине, истичући да је она симбол источног дијела Републике Српске.

Синоћ је приказан документарни филм о ратном и поратном путу и развоју Српске Илиџе, односно Источне Илиџе, што је била прилика за сјећање на многобројне погинуле и рањене хероје Источне Илиџе.

Признања Скупштине општине Источна Илиџа уручена су заслужним појединцима, као и првом сазиву Скупштине општине Српска Илиџа.

У име добитника признања обратио се свештеник Момир Васиљевић који је рекао да је крсна слава ове општине Свети Ђорђе – заштитник православних војника.

„Данас је по старом календару 22. април, датум који нас подсјећа на страшне дане Српске Илиџе 1992. године када је погинуло 12 српских соколова а 70 Срба рањено. Српска Илиџа је била између два обруча непријатељских војника и пресјечена на два дијела“, подсјетио је свештеник Васиљевић.

Он је додао да су погинула 1.064 борца, а да је у Илиџанској бригади рањено 2.150 бораца, те да је према неким подацима, било 36 офанзива које су издржали.

Васиљевић је истакао да су Илиџанци одбранили Источну Илиџу, издржали егзодус, те да и даље граде Источну Илиџу.

Поводом Дана и крсне славе општине Источна Илиџа данас је служена литургија у Храму нерукотвореног образа Христовог на Кули, а у 11.00 часова у ресторану „Кула“ планиран је славски обред.

/Срна/