ИСТОЧНА ИЛИЏА- Одржано такмичење из програма “Мисли мине” за ученике основних школа

417

Такмичење из програма “Мисли мине” одржано је данас за ученике седмих разреда основних школа са подручја Источној Илиџи, а предавање о минско-експлозивним средствима одржали су им представници словачког Локалног оперативног тима /ЛОТ/ Еуфора.

Инструктор Еуфора на упозорење од опасности од мина Елма Дураковић изјавила је да је ситуација у БиХ када је ријеч о минама и даље веома тешка.

“Имамо пуно минских поља која нису означена и много људи који страдају од мина”, рекла је Дураковићева новинарима.

Она је указала да од мина страдају и деминери који су професионално ангажовани на њиховом уклањању мина, што довољна говори о озбиљности овог проблема.

Дураковићева је навела да је Еуфор максимално ангажован да упозори људе у БиХ на ситуацију са минама и да људи не улазе у минска поља.

“Дјеца су веома заинтересована за ову врсту предавања о опасности од мина и чак имамо позиве за одржавање онлајн наставе. Имамо шест тимова који су распоређени у Kантону Сарајево и овом дијелу Републике Српске и одлазимо у све школе да држимо предавања”, додала је Дураковићева.

Организатор данашњег такмичња је Општинска организација Црвеног крста Источна Илиџа. Предсједник ове организације Ранко Скакавац рекао је новинарима да је такмичење одржано у све три основне школе како би се извршила квалификација за регионално и републичко такмичење.

Скакавац је навео да ова општинска организација сваке године осваја прво или друго мјесто на бар једном од такмичења на републичком нивоу.

“Kроз школско такмичење су прошла сва дјеца седмих разреда у свим основним школама на подручју Источне Илиџе. Словачки ЛОТ тим ЕУФОР-а изразио је жељу да данас одржи предавање о опасностима од мина и минско-експлозивних средстава”, рекао је Скакавац.

Kапитени екипа које су данас учествовали у такмичењима Јован Андрић, Милица Маунага из Основне школе “Петар Петровић Његош”, Милица Мароје из Основне школе “Алекса Шантић”, те Марија Лубура из школе “Јован Дучић” истакли су да су се добро припремили и да су веома добро информисани какву опасност представљају мине.

/Срна/