ИСТОЧНА ИЛИЏА- Омладинска задруга остварила сарадњу са више од 40 фирми

482

Омладинска задруга „Партнерство“ из Источне Илиџе, чији је примарни циљ запошљавање ученика, студената и незапослених до 35 година, тренутно броји 450 чланова, а током три године постојања остварила је сарадњу са више од 40 фирми.

Оснивач Омладинске задруге Радана Дубовина истиче за Срну да је у овој години број ангажованих студената био знатно већи у односу на лани, те да је на пословима као што су промоције, рад у угоститељским објектима, послови на декларисању и паковању робе, рад у „кол-центру“, било ангажовано више од 300 студената.

Она напомиње да чланови Омладинске задруге могу да буду ученици, студенти и незапослена лица до 35 година, а старосна граница се помјера у изузетним случајевима, односно код социјално-угрожених особа, особа у тешкој материјалној ситуацији, а за њихов ангажман је потребна потврда Центра за социјални рад.

„Са више од три године искуства у овом послу, јако добро познајемо потребе и интересовања младих и трудимо се да их повежемо са најбољим послодавцима на нашем тржишту. Наша мисија је да студентима пружимо могућност да ослушну како дише тржиште рада и да се припреме за њега радећи студентске послове и припремајући се за почетак професионалне каријере“, истиче Дубовина.

Она додаје да је веома значајно постојање овакве организације за локалну заједницу и град, како у погледу друштвено корисног рада, анимирању омладине, могућности да студенти самостално зараде за џепарац, тако и да се утиче на смањење рада на црно.

„За сваки ангажман члана наше задруге накнада се исплаћује одмах, путем рачуна, али и сви припадајући порези и доприноси држави. Сама нето зарада која је исплаћена нашим задругарима у овој години износи око 310.000 КМ плус порези и доприноси, чланарина Савезу омладинских задруга и осигурање у износу од 81.200 КМ“, истиче Дубовина.

Дубовина је напоменула да се за сваког члана Задруге, који буде ангажован, уплаћује полиса осигурања путем „Дунав осигурања“ и на тај начин се штите у случају нежељених повреда на послу.

Она додаје да су задовољни, када је ријеч о одзиву послодаваца у овој години који су ангажовали студенте, али и студентима који су прихватали послове.

„Остварили смо сарадњу са општином Источна Илиџа и градом Источно Сарајево, као и са више од 40 фирми, од којих бих издвојила Комунално предузеће Комил, Нелт, М:тел, Поште Српске, Логистик и неколико угоститељских објеката“, наводи Дубовина.

Према њеним ријечима, пандемија вируса корона је прошле године знатно утицала на рад Задруге, јер студенти и млади нису имали много прилика да зараде дневницу и џепарац, а довела је и до гашења појединих задруга које су регистроване у другим општинама Републике Српске.

„Код послодаваца који су позивали на рад више од 50 студената у двије смјене, смањено је на једну смјену и њих десетак. Ове године је била нешто боља ситуација“, истакла је Дубовина.

Омладинска задруга „Партнерство“ наставиће предано да ради, како би пронашла што више послодаваца и на тај начин члановима обезбиједила ширу понуду послова, а самим тим омогућили и већу могућност да студенти остваре одређену зараду.

Дубовина додаје да је у току обнова чланства, а више информација заинтересовани могу да добију путем „Фејсбук“ странице Омладинске задруге „Партнерство“ или на адреси Војводе Радомира Путника 7А у Источној Илиџи.

/Срна/