ИСТОЧНА ИЛИЏА- Основана три јавна предузећа

1000

Скупштина општине Источна Илиџа подржала је данас оснивање јавних установа Културни центар и Спортско-рекреативни центар, те предузећа „Услужни сервис“.

Скупштинска већина именовала је и вршиоце дужности директора и чланове управних одбора новооснованих јавних предузећа.

За вршиоце дужности Културног центра именован је Божидар Новаковић, а Спортско-рекреативног центра Дарко Станић.

Због додатних консултација и усаглашавања, са дневног реда данашње сједнице повучен је приједлог одлуке о оснивању општинске туристичке организације.

Начелник општине Маринко Божовић рекао је новинарима да ће се предузеће „Услужни сервис“, за којим постоји велика потреба грађана, бавити пословима везаним за заједнице етажних власника, заједничке просторе, као и одржавањем свих стамбених и пословних објеката на територији Источне Илиџе.

„Јавно предузеће Услужни сервис организовано је као акционарско друштво затвореног типа и оно ће у наредном периоду запослити 15 до 20 радника из наше општине занатских занимања, с обзиром да се ради о пословима инвестиционог одржавања објеката, кровова и фасада. Оно ће бити самоодрживо и неће бити претјераног запошљавања и нагомилавања администрације“, појаснио је Божовић.

Божовић је навео да јавне установе Културни центар и Спортско-рекреативни центар, које су новина за општину Источна Илиџа, у првом периоду неће запошљавати већи број радника, те да ће новоименовани директори имати задатак да успоставе ове установе, које ће временом преузимати послове из своје надлежности.

На данашњој сједници усвојено је и пет регулационих планова који покривају више од 35 хектара грађевинског земљишта на подручју ове општине, чиме се, према Божовићевим ријечима, подиже вриједност парцела и стварају услови за инвестирање и градњу стамбено-пословних објеката.

„Регулациони план Добриња један-Храстови подразумијева доношење плана којим ће бити дефинисан објекат будућег дома здравља Источна Илиџа и предшколске установе. То је први неопходан корак да би се у наредном периоду ушло у ове инвестиције“, нагласио је Божовић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Владимир Ћосовић рекао је да сумња у економску оправданост оснивања ових предузећа, с обзиром да одборницима у скупштинском материјалу нису достављени бизнис планови.

„Нисмо сигурни у оправданост оснивања Спорско-рекреативног и Културног центра, из разлога што ће им главни извор финансирања бити општински буџет, а сједиште у згради општине. Бојим се да то не буде начин да подобни страначки људи буду постављени на директорске позиције и у управне одборе“, нагласио је Ћосовић.

Ћосовић је изразио бојазан да новооснована предузећа неће бити самостална и самоодржива, те да ће додатно оптеретити буџет општине.

„Општина већ сада касни са измиривањем бројних обавеза. Само ћу истаћи да још увијек нису уплаћена средства бирачким одборима, а касне и са стипендијама, као и са исплатом помоћи породицама са четворо и више дјеце“, указао је Ћосовић.

На данашњој сједници усвојена је и Информација о студији изводљивости формирања Комуналног предузећа „Водовод и канализација“ на подручју општине Источна Илиџа, у којој је препоручено оснивање ове фирме, с тим да се у првом периоду вода купује од Источног Новог Сарајева, а да се у међувремену врше истраживања нових налазишта.

Ћосовић је рекао да Клуб одборника СНСД-а није против оснивања водоводног предузећа, али да сматрају да се можда проблем водоснабдијевања општине може ријешити и на неки други начин.

„Општина ће куповати вишак воде од Источног Новог Сарајева, али нисам сигуран да ће то бити довољно. Свједоци смо да смо се протеклих година, усљед сушних периода, суочавали са несташицом воде. Мислим да оснивање тог предузеће није неко рјешење за овај први период“, рекао је Ћосовић.

Одборници су усвојили Смјернице за превенцију сексуалног и родно заснованог узнемиравања, Одлуку о приступању израде Стратегије развоја општине Источна Илиџа за период 2021-2030. године, као и Одлуку о приступању изради Локалног еколошког акционог плана /ЛЕАП/ за општину Источна Илиџа.

/Срна/