ИСТОЧНА ИЛИЏА- Отворен клуб за активно дружење старијих лица

462

Клуб за дружење и активно старење „Актива“ Источна Илиџа данас је свечано отворио своја врата за старија лица из ове локалне заједнице, као и за остале суграђане, гдје могу на користан и забаван начин провести своје слободно вријеме.

Будућим корисницима клуба на располагању је дневни боравак, читаоница, сала за вјежбање у којој ће бити примијењена корективна гимнастика прилагођена њиховим годинама и кухиња.

Координатор пројекта „Активе“ Рајка Симанић позвала је све суграђане да дођу у заиста лијеп амбијент и проведу вријеме уз дружење, књигу, као и да узму учешће у разним секцијама које ће током времена бити активиране.

Начелник Општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је новинарима да је ова локална заједница, у сарадњи са USAID-ом, прије годину дана започела пројекат који је данас реализован.

„У овим просторијама ће своје слободно вријеме проводити група маргинализованих људи. Наша намјера је да у свим мјесним заједницама широм општине отворимо овакве клубове“, рекао је Божовић.

Он каже да ће настојати да са Удружењем пензионера и неким другим социјалним категоријама, у координацији са Домом здравља, психологом, психијатром и свим неопходним медицинским савјетима, створе услове за њихов активан и здрав начин живота.

Директор USAID-овог програма „Подршка маргинализованим групама“ Азиз Ђипа навео је да је уназад пет година овај програм подржао око 100 бизниса маргинализованих жена у 27 локалних заједница, међу којима је и овај у Источној Илиџи.

„Фонд реализујемо у сарадњи са локалним заједницама које искажу спремност да удружимо средства и подржимо маргинализоване жене. На тај начин помажемо да оне буду независне, да допринесу кућном буџету и, евентуално, да развијају и шире своје бизнисе и запошљавају нове жене“, рекао је Ђипа.

Он је додао да USAID пружа техничку, административну и, по потреби, менторску подршку.

„Драго нам је да је општина Источна Илиџа исказала спремност да са нама уложи средства у овај фонд у укупном износу од 40.000 КМ. Вјерујем да ћемо имати још успјешних прича“, нагласио је Ђипа.

Славица Вучковић је испред Удружења жена „Перспектива“ изразила задовољство што ће се старија лица у новоотвореним просторијама моћи дружити и обављати активности које им буду понуђене.

„Ово нам много значи јер до сада пензионери нису имали неке посебне садржаја како би користили своје слободно вријеме. Отварање овог клуба је нешто савршено, јер нам заиста пружа прилику да употпунимо своје вријеме на креативан и здрав начин“, сматра Вучковићева.

/Срна/