ИСТОЧНА ИЛИЏА- Побједник Сабора Удружење гуслара и епских пјесника „Војвода Влатко Вуковић“ из Билеће

439

Побједник 15. Сабора српског изворног народног стваралаштва под називом „Волимо те Републико Српска“ је Удружење гуслара и епских пјесника „Војвода Влатко Вуковић“ из Билеће.

Друго мјесто освојило је Удружење за очување народног стваралаштва „Митров данак“ из Источног Сарајева, а треће мјесто дијеле Завичајно удружење „Извор“ из Добоја и Женска пјевачка група „Мелизми“ Културног центра Кикинда.

У такмичарском дијелу, који је одржан у Војковићима у Источној Илиџи, наступило је више од 60 пјевачких група из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

За први глас сабора у мушкој категорији проглашен је Божидар Попадић, а у женској Веселинка Вуковић.

За краља сабора проглашен је гуслар Коста Плакаловић, а за краљицу Миља Драмичанин, којој је титула припала за очување и дугогодишњи допринос у развоју српског изворног народног стваралаштва.

За најбољи литерарни рад о теми „Волимо те Републико Српска“ жири је прогласио рад Завичајног удружења „Извор“ из Добоја, док је Удружење гуслара и епских пјесника „Војвода Влатко Вуковић“ из Билеће имало најбољи сценски приказ.

Овогодишњи 15. Сабор српског изворног народног стваралаштва почео је у петак, 3. септембра, и завршио синоћ народним весељем.

Генерални покровитељи манифестације су општина Источна Илиџа и Српско културно-умјетничко друштво „Војковићи“, а спонзори град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево, Трново, Министарство спољних послова и Министарство просвјете и културе Србије.

/Срна/

Фото: РТВИС