ИСТОЧНА ИЛИЏА- Првом бизнис форуму присуствовало око 100 привредних субјеката

604

Општина Источна Илиџа организовала је први пут новогодишњи Бизнис форум „Источна Илиџа 2022“ којем је присуствовало око 100 представника привредних субјеката са подручја општине, који су у оквиру три панел дискусије са 11 панелиста говорили о инвестицијама у овој локалној заједници.

Начелник општине Маринко Божовић рекао је новинарима да ће на првом панелу бити представљен инвестициони циклус општине од 2016. године, те најављени нови инвестициони циклуси у вези са развојем пословних зона „Радуловац“ и „Грлица“.

„Најавићемо и инвестициони циклус за даљи наставак урбаног ширења општине Источна Илиџа, прије свега, на потезу нове Добриње. У оквиру другог панела говориће се о изазовима и бенефитима изградње обновљивих извора енергије са посебним освртом на соларну енергију и њихов утицај на привреду Источне Илиџе“, истакао је Божовић.

Он је најавио да ће у оквиру трећег панела бити представљени примјери добре праксе, четири привредна субјекта са подручја општине, која су у посљедњих неколико година породичне бизнисе претворила у мала предузећа и која успјешно савладавају све актуелне изазове у привреди.

„Наставак овог форума ће бити у марту када ћемо се везати, прије свега, за грађевинарство. Источна Илиџа мислим да је прва општина у Сарајевско-романијској регији, вјероватно и у Републици Српској, која организује овакав форум и покушава да своје капацитете и предности искористи“, рекао је Божовић.

Према његовим ријечима, циљ је покушати да се утиче на усаглашавање образовног сектора и тржишта радне снаге и онога што се у наредном периоду може очекивати да ће бити потребе привреде Источне Илиџе у цјелини.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић говорио је као панелиста о бенефитима и изазовима изградње нових извора енергије, односно приказати и позитивна и негативна искуства.

„Ми смо као ЕТФ први, не само у Републици Српској, него и региону, инсталирали соларну електрану на једну јавну институцију. Тако да можемо рећи које су то препреке, изазови на које смо наишли и како та соларна електрана тренутно функционише и који су бенефити од изградње таквих извора. Сматрамо да наша привреда уопште није закаснила и ово је прави тренутак гдје се можемо укључити“, рекао је Поповић.

Генерални директор ЛРЦ-а Јадранка Куљанин изразила је задовољство што су дио овакве пословне приче.

„С обзиром да прикупљамо и обрађујемо податке званичних државних институција, представићемо резултате рада општине Источна Илиџа гдје се може рећи да има помака у њеном развоју и циљ је промовисати позитивне приче“, рекла је Куљанинова, која као панелиста учествује на бизнис форуму.

Она је истакла и да се повећава број запослених, те да је 11 компанија више које су предале завршни финансијски извјештај у односу на претходну годину.

„Биљежи се одређени помак и раст, а с обзиром да је иза нас био тежак период због короне и слично, општина Источна Илиџа је створила амбијент за развој привредних субјеката“, навела је Куљанинова.

/Срна/