ИСТОЧНА ИЛИЏА- Приоритет санација корита Жељезнице код моста „Ратко Мочевић“

494

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић изјавио је данас да је санација корита ријеке Жељезнице у дужини од око 300 метара код моста „Ратко Мочевић“ први приоритет ове локалне заједнице у санирању посљедица катастрофалних поплава које су протеклих дана погодиле овај дио Републике Српске.

„Када је ријеч о локалитету око моста Ратко Мочевић на ријеци Жељезници, у разговору, синоћ и јутрос, са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем и министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Борисом Пашалићем закључили смо да је овај дио корита ријеке неопходно брзо и интервентно санирати“, рекао је Божовић новинарима, након што је са Вишковићем обишао најугроженија мјеста у општини.

Према ријечима Божовића, „Воде Српске“ добиле су задатак да корито Жељезнице у дужини од око 300 метара или више санирају и ураде према пројекту који већ постоји.

Он је појаснио да би то требало да буде тек прва фаза санације овог терена након поплава.

„Ми већ пројектујемо доњи дио корита Жељезнице, од моста, па до међуентитетске линије, а неопходно је да приступимо и санацији штете у Улици Друге сарајевско-романијске бригаде, као и на магистралном путу М-18, али то је већ у надлежности Путева Републике Српске, и тај посао радиће Романијапутеви„, рекао је Божовић.

Он је додао да се општина Источна Илиџа већ укључила у све ове радове заједно са привредним субјектима и њиховом механизацијом, при чему је већ утрошено око 100.000 КМ али је, како је напоменуо, зато спријечена штета која би можда износила и неколико милиона КМ.

Божовић је обећао да ће свима који су прискочили у помоћ са својим материјално-техничким средствима општина исплатити све трошкове које су имали у процесу хитне санације штете у овој локалној заједници, а одређена помоћ очекује се и од Владе Републике Српске.

/Срна/