ИСТОЧНА ИЛИЏА- Стипендије за студенте дефицитарних занимања

557

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић уручио је данас једнократне стипендије у износу од 500 КМ за девет студената дефицитарних занимања Универзитета у Источном Сарајеву.

Божовић је новинарима рекао да су стипендије додијељене у складу са Правилником за додјелу студентских стипендија и у сарадњи са Универзитетом Источно Сарајево.

Он је појаснио да је десет студената предвиђено за стипендије, али да је један од номинованих одустао.

„На захтјев Универзитета општина Источна Илиџа предвидјела је средства за додјелу стипендија за дефицитарна занимања која по уписној политици процијени Универзитет Источно Сарајево. Правилником је дефинисано да Универзитет сваке године предложи десет студената који би од општине Источна Илиџа добили једнократну стипендију у износу од 500 КМ“, рекао је Божовић.

Он је напоменуо да сходно Правилнику, студенти којима су додијељене стипендије треба да долазе са подручју Источног Сарајева и нису стриктно везани за општину Источна Илиџа.

„Мени као начелнику и Универзитету Источно Сарајево је јако важно да број студената који сваке године уписује факултете из године у годину буде све већи. Као неко ко је дипломирао на Универзитету у Источном Сарајеву могу да кажем свим будућим студентима да нема нити једног разлога да по своје знање иду било гдје другдје“, рекао је Божовић.

Он је додао да би све локалне заједнице у Источном Сарајеву у својим буџетима да, без обзира на стипендирање студената, планирају и средства за подршку Универзитета.

„Универзитет у Источном Сарајеву је стуб опстанка свих нас на овим просторима“, додао је Божовић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић захвалио је начелнику Божовићу и општини Источна Илиџа који су данашњом гестом потврдили њихову опредијељеност за опстанак и развој Универзитета.

„Универзитет у Источном Сарајеву има стратешки значај за Републику Српску. На овај начин се зауставља одлив студената са овог Универзитета. Демографски показатељи су заиста врло упозоравајући и не иду нам у прилог. Сама чињеница да смо 2010. године уписали 10.500 студената на два јавна и приватне универзитете а 2020. године 5.403 студента је врло упозоравајућа“, указао је Кулић.

Он је додао да су процјене демографа да ће се та бројка и даље смањивати за неких 20 до 21 одсто.

„На овај начин, додјелом стипендија ћемо задржати студенте на нашим Универзитетима. Посебна пажња се мора обратити на дефицитарна занимања и студијске програме који су јако важни за идентитет Републике Српске и српског народа“, додао је Кулић.

Студент прве године Музичке академије у Источном Сарајеву Маја Станишић изразила је захвалност што је општина Источна Илиџа изашла у сусрет и омогућила ове једнократне стипенције.

„Општина нас овим стипендијама бодри и показује да је уз нас током студија“, рекла је Станишићева.

Студент Машинског факултета Борис Ристовић, који је са подручја општине Источно Ново Сарајево изразио је захвалност за стипендију истичући да представља велику подршку његовом даљем школовању.

„Оваква стипендија нам је инспирација и подршка за даље школовање“, додао је Ристовић.

/Срна/

Фото: Катера