ИСТОЧНА ИЛИЏА- Сљедеће седмице бизнис форум о инвестицијама и развоју општине

443

Општина Источна Илиџа организоваће први пут новогодишњи Бизнис форум под називом „Источна Илиџа 2022“ у уторак, 27. децембра на којем ће релевантни стручњаци и предузетници говорити о инвестицијама у овој локалној заједници, најавили су данас организатори.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић изјавио је на конференцији за новинаре да се ова локална заједница, према одређеним показатељима, истакла као општина која представља повољно привредно окружење за инвестициона улагања.

„Од 2016. до 2022. године у Источној Илиџи изграђено је више од 40.000 квадратних метара пословних објеката, прије свега, у пословној зони Муљиште, од моста до моста, на потезу Магистралног пута М-18 и пословној зони Радуловац. То је један инвестициони циклус који је мултипликовао велике користи за општину кроз запошљавање наших становника и из сусједних општина, те имао корисне ефекте за цијелу Сарајевско-романијску регију“, истакао је Божовић.

Он је додао да је план за наредне четири године, да се осим на потезу ове двије пословне зоне, направи још 40.000 квадратних метара пословних објекта који ће додатно запослити велики број становника.

Божовић је најавио да ће на Бизнис форуму бити представљени регулациони планови који су усвојени на овом простору, а који се односе на измјену урбанистичког плана општине који је на овом подручју предвидио пословну зону, а такође, представиће и регулациони план Грлица.

Он је додао да би мост „Плави анђели“ требао да буде 2023. године коначно пуштен у саобраћај.

Божовић је рекао да је велики број привредних субјеката тренутно у контакту са општинским одјељењима за урбанизам и привреду, те да су одређени објекти већ у плану да се граде, те да ће о томе ћ бити више ријечи на форуму.

“Оно што смо створили кроз проведбене документе представља предуслов за долазак тих инвеститора“, истакао је Божовић.

Стручни савјетник у Одјељењу за финансије општине Источна Илиџа Жељко Тепавчевић истакао је да су у оквиру форума планиране три панел дискусије и 11 панелиста.

Он је додао да ће на првом панелу бити представљен инвестициони циклус општине у периоду од 2016. до 2022. године, на другом панелу ће се говорити о изазовима и бенефитима изградње обновљивих извора енергије са посебним освртом на соларну енергију и њихов утицај на привреду Источне Илиџе.

“На трећем панелу биће представљене најбоље праксе наших предузећа која ће нам рећи шта је општина учинила за њих, говориће се и о недостацима, пореској политици и чућемо како су реализовали своје бизнисе што може да буде подстрек за друге људе који имају идеје да их реализују на подручју ове локалне заједнице“, истакао је Тепавчевић.

Бизнис форум биће одржати у комплексу „Источник“ на Кули са почетком у 17.00 часова.

/Срна/