ИСТОЧНА ИЛИЏА- Усвојена информацијa Болнице „Србија“ о проблему медицинског кадра

561

Одборници Скупштине општине Источна Илиџа усвојили су данас извјештаје о раду за прошлу годину општинских удружења Црвеног крста и пензионера, као и информацију Болнице „Србија“ у Источном Сарајеву о проблему медицинског кадра са посебним нагласком на љекаре специјалисте медицине.

Одборник СНСД-а у Скупштини општине Источна Илиџа Владимир Ћосовић изјавио је новинарима да је током мандата актуелног директора Болнице „Србија“ Небојше Шешлије расписано 26 специјализација и пет супспецијализација, што је посебно похвалио.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да су одборници похвалили рад медицинског особља у протеклом периоду, посебно током појаве вируса корона, када су медицинари одговорили на адекватан начин и заслужују похвале.

Божовић је рекао да нико не спори чињеницу да је посљедње године број добијених специјализација много већи у односу на раније године.

Љекар Миодраг Шупић истакао је да је тренутно у Болници „Србија“ запослено 58 специјалиста, док је 25 љекара на специјализацији.

Он је навео да је менаџмент Болнице заузео став да је потребно што више љекара да иде на специјализацију, напомињући да је то дуготрајан процес који захтијева одређено вријеме да би се љекари вратили и укључили у болнички рад.

Шупић је нагласио да у овој здравственој установи тренутно недостаје медицинских сестара.

Према његовим ријечима, углавном су све медицинске гране покривене специјалистима, али има и љекара који долазе из других здравствених установа.

Шупић је додао да се ради и на опремању Болнице новом опремом.

„Набавили смо најсавременији апарат за преглед дебелог цријева и желуца који кошта више од 300.000 КМ, а то смо издвојили из средстава болнице на отплату“, напоменуо је Шупић.

Говорећи о одласку специјалиста из ове здравствене установе, Шупић је истакао да за то постоје различити разлози, од финансијског аспекта, до личних интереса.

Шупић је рекао да је у посљедње три године отишло шест-седам специјалиста из болнице, иако су им понуђени добри услови, те додао да су њихови одласци, вјероватно, везани за финансијске разлоге, на шта се не може утицати.

Клуб одброника СНСД-а тражио је да се дневни ред сједнице допуни и информацијом о стању на подручју општине након поплава, што скупштинска већина није прихватила.

„Ми сматрамо да је о томе требало данас расправљати на Скупштини, да знамо шта је до сада учињено, да ли су очишћена ријечна корита, јер се поново очекују нове падавине и морамо знати да ли ће нам се поновити поплаве“, истакао је Ћосовић.

Божовић је навео да је предложио да се закаже посебна сједница на којој ће бити достављен писани материјал о свим активностима када је ријеч о санацији посљедица поплава, те о предузимању активности и када је ријеч о превенцији евентуланих нових поплава.

„Ова тема заслужује да се о њој дискутује на спреман материјал, а не да се разговара на произвољан начин и да се не уноси било каква врста политике“, нагласио је Божовић.

На сједници је усвојена и информација о раду невладиних организација на подручју општине за прошлу годину, као и одлуке о измјени реагулационих планова.

За директора Центра за социјални рад поново је именована Боса Калинић.

/Срна/