ИСТОЧНА ИЛИЏА- Усвојен буџет за 2022. годину у износу 8.500.000 КМ

530

Одборници Скупштине општине Источна Илиџа усвојили су буџет за 2022. годину од 8.500.000 КМ.

Због, како је појашњено, неблаговременог достављања, амандмани СНСД-а нису узети у разматрање, након чега је већина одборника ове странке напустила сједницу.

Начелник општине Маринко Божовић рекао је новинарима да је у изради буџета, осим развојне компоненте, вођено рачуна и о свим социјалним категоријама на подручју ове локалне заједнице, с обзиром на то да је планиранин буџет Центра за социјални рад у 2022. години виши од 1.000.000 КМ

„Наставили смо са набавком уџбеника за породице са троје и више дјеце, као и са суфинасирањем специјализација доктора. Издвојена су средстава за суфинасирање вртића, трећег покушаја вантјелесне оплодње, као и за помоћ мајкама са четворо и више дјеце. Све што смо кроз социјални аспект имали у претходном периоду, на неки начин смо предвидјели и у овом буџету, а та средстава су на одређеним контима знатно повећана“, нагласио је Божовић.

Када је ријеч о развоју општине, Божовић је рекао да су је у плану изградња више саобраћајница, наставак градње моста „Плави анђели“ са приступном саобраћајницом, проширење канализационе мреже, као и завршетак раније започетих пројеката, који из неког разлога нису реализовани у овој години

Одборници су једногласно усвојили пет закључака у вези са информацијом о изради техничке документације за изградњу саобраћајнице Сарајево-Фоча.

Божовић је појаснио да приликом израде тог документа нису уважени захтјеви Источне Илиџе којим се, између осталог, тражи да дионица кроз ову локалну заједницу буде планирана као главна градска магистрала са максималном брзином од 60 километара на час.
„На тај начин ће бити омогућени прикључци на све споредне улице из свих насељених мијеста у овој општини. Тај пут треба да буде кичма развоја општине, као што је то и до сада било“, указао је Божовић.

Божовић је изразио задовољство што су одборници препознали овај проблем и што су једногласно гласали за свих пет закључака, који ће бити предочени наручиоцу пројекта Европској комисији у БиХ, „Путевима Републике Српске“, као и носиоцима израде документа „Ептиси“ и „Ипси“.

Божовић је најавио да ће почетком наредне године бити заказана затворена сједница о будућности и степену градње у Источном Сарајеву, што укључује Источну Илиџу.

„Тренутно имамо негативне трендове који у будућности стратешки неће одговарати Источној Илиџи и неопходно је да сви одборници буду упознати о тим чињеницама и, надам се, заузму јединствен став о том питању“, рекао је Божовић.

Замјеник шефа Клуба одборник СНСД-а Милош Голијанин појаснио је да је разлог напуштања сједнице то што скупштинско руководство и начелник нису жељели да разматрају амандмане СНСД-а, који су, како је навео, достављени на вријеме, како је пословником о раду и предвиђено.

„У пословнику пише да је амандмане потребно доставити два дана прије почетка сједнице, не пише сатница. Образложење руководства Скупштине је да смо ми доставили амандмане са три сата закашњења. Позвали смо скупштинско руководство да се не бавимо тим стварима, већ да причамо о буџету и амандманима који су веома битни за грађане“, рекао је Голијанин.

Према његовим ријечима, Клуб одборника СНСД-а је уложио девет амндамана који су подразумијевали помоћ оснивању стонотениског клуба „Шампион“, 50.000 КМ за Болницу „Србија“, као и израду пројектне документације за вртић с обзиром на то да на подручју ове општине не постоји ниједна јавна установа овог типа.

На сједници донесена је одлука о утврђивању пореске стопе на непокретности, која ће остати непромијењена.
Донесено је више одлука о резријешењу и именовању више начелника општинских одјељења, директора јавних предузећа, као и чланова надзорних одбора.

/Срна/