ИСТОЧНА ИЛИЏА- Усвојен полугодишњи извјештај о извршењу буџета

452

Одборници Скупштине општине Источна Илиџа усвојили су данас извјештај о извршењу буџета ове локалне заједнице за првих шест мјесеци ове године у износу од 3.400.000 КМ, а за новог замјеника начелника изабран је Мирослав Лучић.

Досадашњи замјеник начелника Зоран Аврам нови је вршилац дужности начелника Одјељења за финансије.

Опозиција је била уздржана при гласању за извршења буџета за прву половину године.

Замјеник шефа клуба одборника СНСД-а Милош Голијанин рекао је да нису могли подржати извјештај јер је приходовна страна увећана на основу повећања прихода од пореза на непокретности, те подсјетио да су били против тога када је почетком ове године тај порез увећан три и по пута.

„Желим да упознам грађане да је та приходовна страна значајно увећана и биће увећана и до краја године. Тражићемо од општинског руководства да нам поднесу извјештај, питаћемо за шта ће та средства користити. Да ли ће то значити побољшање живота становника и на који начин ће средства до краја године бити распоређена?“, упитао је Голијанин.

Он је додао да је већ постала пракса да сваких 90 дана буду разрјешења па поново именовања вршилаца дужности начелника општинских одјељења, као и чланова надзорних или управних одбора јавних предузећа, што је било на дневном реду и ове сједнице.

„Клуб одборника СНСД-а сматра да је то веома лоша пракса. Зашто не бисмо могли да ријешимо статус тих људи уколико добро раде посао, јер углавном исти се разријешавају па опет именују. Не видимо зашто се не би ти људи именовали на мандатни период“, рекао је Голијанин.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, говорећи о извјештају о извршењу буџета, напоменуо је да је забиљежен недостатак непореских прихода јер су одређене одлуке у Скупштини општине, које су биле предуслов за убирање тих врста прихода, донесене касно, односно у мају и јуну.

„Тако да ће ти приходи у буџету општине да буду у посљедњем кварталу“, рекао је Божовић.

Божовић је напоменуо да је у првих шест мјесеци општина успјела да реализује и исплати дио дефицита из 2020. године и забиљежен је вишак буџетских прихода у односу на расходе, те су на такав начин успјели да обезбиједе текућу ликвидност општине и уђу у одређене капиталне пројекте који ће се реализовати крајем ове и почетком 2022.

„Неки пројекти су дио ребаланса овогодишњег буџета који је усвојен на прошлој сједници“, нагласио је Божовић.

На дневном реду данашње сједнице било је приједлог измјене и допуне одлуке о оснивању Јавног предузећа „Услужни сервис“ Источна Илиџа.

Божовић је истакао да је ово предузеће раније основано, али се јавила потреба да се одлука о оснивању допуни за одређене дјелатности које су дефинисане одлуком о комуналим дјелатностима, а нису биле у оснивачким актима овог предузећа.

Одговарајући на питање да ли су тачне информације да постоји одређено условљавање општинске комуналне полиције да заједнице етажних власника потпишу уговоре о одржавању са општинским предузећем „Услужни сервис“, Божовић је рекао да никаквог условљавања нема и да га неће бити.

„Ријеч је о дезинформацији. Закон о заједницама етажних власника је дефинисао да свака заједница етажних власника мора имати потписан уговор о одржавању са правним лицем. Које правно лице ће бити о томе одлучује свака заједница етажних власника“, навео је Божовић.

Он је додао да је тренутно у Источној Илиџи више од 100 регистрованих заједница етажних власника, а привремену управу ово јавно предузеће врши у око 190 улаза.

/Срна/