ИСТОЧНА ИЛИЏА- Усвојен извјештај о извршењу буџета за прошлу годину

422

Одборници Скупштине општине Источна Илиџа усвојили су извјештај и одлуку о извршењу буџета општине за прошлу годину у износу од око 6,5 милиона КМ.

Начелник Источне Илиџе Маринко Божовић рекао је да општина има акумулирани дефицит од око 1,6 милиона КМ.

„Одређене одлуке у Скупштини општине морају се доносити како би се уједначили приходи и расходи, тако да данас имамо ситуацију да су несарадња и неразумијевање законодавне власти довели у ситуацију општину да има акумулирани дефицит од 1,6 милиона КМ“, изјавио је Божовић новинарима након сједнице.

У структури дефицита, према његовим ријечима, из 2018. године је око 490.000 КМ дефицита, а који је из текућих средстава исплаћен у 2019.

„На крају 2019. године нисмо били у ситуацији да га кроз ребаланс буџета ставимо на расходовну страну и да се све те обавезе кроз то заврше. Остатак овог буџетског дефицита састављен је од 500.000 до 600.000 КМ, које су у буџету биле планиране од продаје земљишта, док се нешто односило на недовољно пуњење буџета на име пореза на додату вриједност, те одређених тошкова које је општина имала у прошлој години“, навео је Божовић.

Према његовим ријечима, до сада је „санирано“ око милион КМ, док ће на једној од наредних сједница Скупштине општине бити говора о начину исплате остатка дефицита.

Одборници су примили к знању информацију о раду предузећа „Водовод и канализација“ из Источног Сарајева, те донијели закључак којим се од ове фирме тражи да достави информације у вези са инвестиционим улагањима, проблемима у водоводној и канализационој мрежи, те о броју домаћинстава у Источној Илиџи и износу који они уплаћују овој фирми за пружање услуга.

Говорећи о формирању петог одјељења у Општинској управи, које су изгласали одборници окупљени око СДС-а, Божовић је рекао да је одјељење за урбанизам, просторно уређење и стамбено-комуналне послове подијељено на два одјељења.

Према његовим ријечима, тиме су створени предуслови за бољу контролу и управљање стамбено-комуналним пословима.

Када је ријеч о дефициту у буџету општине, замјеник шефа Клуба одборника СНСД-а Милош Голијанин рекао је да је ова странка на ранијим сједницама указивала на несразмјерну алокацију средстава.

„Ријеч је о великом износу средстава у вријеме предизборне кампање“, истакао је Голијанин, те додао да је ријеч о недомаћинском приступу надлежних у општини Источна Илиџа, што је довело до минуса у буџету, заједно са пандемијом вируса корона.

Он је изразио незадовољство додавањем тачака предложеном дневном реду на самој сједници, имајући у виду да је ријеч о формирању новог одјељења у вријеме буџетског дефицита.

„Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне паслове претворило се у нова два одјељења – Одјељење за просторно уређење и екологију и Одјељење за стамбено-комуналне послове и цивилну заштиту“, рекао је Голијанин.

Када је ријеч о извјештају о раду предузећа „Комил“ за прошлу годину и скидања те тачке са данашње сједнице Скупштине општине, Голијанин је рекао да је прошлогодишњи дефицит ове фирме у износу од око 50.000 КМ проузрокован превеликим запошљавањем.

„Став Клуба одборника СНСД-а је да је превелико запошљавање у предузећу проузроковало дефицит јер је у задње четири године запослено 19 нових радника, а сви приходи који су остварени кроз наплату отишли су у плате додатно запослених“, истакао је он.

/Срна/