ИСТОЧНА ИЛИЏА- Усвојен Нацрт буџета за 2021. годину у износу 8.036.000 КМ

848

Одборници у Скупштини општине Источна Илиџа усвојили су данас Нацрт буџета за 2021. годину од 8.036.000 КМ, од чега ће 40 одсто ових средстава чинити буџетски, односно порески приходи, док остатак чине непорески приходи и примици од продаје земљишта.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је буџет усвојен данас, како би се прије краја календарске године усвојио и Приједлог буџета.

– Буџет за 2021. годину општине Источна Илиџа износи 8 милиона и 36 хиљада КМ, а његова структура је таква да око 40 одсто чине буџетски, односно порески приходи, а остатак чине непорески приходи и примици од продаје земљишта – образложио је Божовић.

Он је додао да су саставни дио буџета одређени капитални пројекти који су неопходни да се реализују на територији општине, а најзначајнији од њих је изградња моста у Војковићима.

– То је пројекат који је био планиран у 2020. години, међутим због недостатка финансијских средстава и практично несарадње извршне и законодавне власти и блокирања одређених одлука, које су требале да донесу приходе у буџету општине, нисмо могли да будемо неодговорни и свјесно уђемо у дефицит буџета – појаснио је Божовић.

Божовић је рекао становници општине Источна Илиџа могу очекивати да ће изградња моста бити завршена до 2021. године заједно и са саобраћајницом која иде у наставку Аеродромске улице и низом других капиталних пројеката.

– Саставни дио буџета у Нацрту буџета су ставке које су намијењене социјалним категоријама, удружењима која се баве културом, спортским колективима и свему ономе што је у протеклом периоду Општина финансирала – закључио је Божовић.

Одборник Партије демократског прогреса (ПДП) у СО Источна Илиџа Раде Ћосовић рекао је да је Окружни суд у Источном Сарајеву по други пут донио пресуду којом се оспорава његова смјена, односно Рјешење из јула 2020. године.

–  Суд је потврдио све наводе који су изјављени у жалби, да је она неоснована, да је потписана од стране неодговарајућег лица и да су сви наводи који су наведени о оспоравању Рјешења, у суштини, незаконити – појаснио је Ћосовић.

На питање због чега је напустио сједницу, Ћосовић је казао да не жели  да „својим понашањем даје легалитет“, како он тврди, лажном руководству Скупштине општине Источна Илиџа, које за њега базирано на „прелетачима“ и куповини одборника.

Одборник Савеза независних социјалдемократа (СНСД) у СО Владимир Ћосовић рекао је да је Клуб одборника ове странке био уздржан при гласању за усвајање Нацрта буџета.

– Отворен је нови конто од 85.000 КМ за уговоре о дјелу, који није био планиран буџетом. Морам рећи и за стипендије које су биле планиране буџетом у износу од 65.000 КМ, за извршење од 109.000 КМ, а опет се тражи за те стипендије у 2021. години, односно 30.000 КМ – каже Ћосовић.

Он је додао да пресуда на коју се позива одборник Раде Ћосовић никада није запримљена и да никад није дошла, тако да се одлука није могла ставити на дневни ред сједнице.

/Катера/