ИСТОЧНА ИЛИЏА- Усвојен Нацрт ребаланса буџета за 2021. годину у износу 13.769.215 КМ

353

Скупштина општине Источна Илиџа усвојила је одлуку о кредитном задужењу општине у износу од три милиона КМ.

Од кредитних средства, око 500.000 КМ је намијењено за санирање буџетског дефицита из 2020. годину који износи 1.513.592 КМ, а остатак ће бити саниран из редовних буџетских прихода.

Одборници су усвојили и Нацрт ребаланса буџета општине Источна Илиџа за 2021. годину у износу од 13.769.215 КМ.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да је буџет за ову годину усвојен, али да због периода који је иза нас он захтијева ребалансирање, па са око 8.000.000 иде на око 13.000.000 КМ, заједно са кредитним задужењем од 3.000.000 КМ.

Говорећи о плану капиталних пројеката и изградњи средње школе у овој општини, Божовић је истакао да је ту потребна помоћ виших нивоа власти, са којима су, како каже, увијек жељели да сарађују.

План капиталних инвестиција за наредне двије године обухвата укупно 40 пројеката из привреде, комуналне и саобраћајне инфраструктуре, културе и туризма, образовања, здравства и спорта као и заштиту животне средине и енергетске ефикасности, укупне вриједности 24.333.000 КМ.

Планирани износ улагања биће финансиран из буџета општине у износу од 11.503.000 КМ, кредитним средствима 2.500.000 КМ и средствима гранта, у износу од 10.330.000 КМ.

Божовић је нагласио да ће се општина дугорочно кредитно задужити у износу од 3.000.000 КМ у сврху реализације капиталних пројеката и финансирања неизмирених обавеза из претходног периода.

Скупштина је на сједници одбила захтјев општине Источно Ново Сарајево за плаћање закупа просторија смјештаја Средњошколског центра Источна Илиџа уз закључак да се хитно одржи састанак два начелника, којем ће присуствовати и представници свих парламентарних партија са подручја Источне Илиџе.

Божовић је истакао да ће, уколико буду приморани да штите своја права, тужити општину Источно Ново Сарајево, као власника постојећег објекта, за стицање права својине на основу одржаја.

„Дуже од 20 година ова установа користи те просторије и ми немамо жељу да постанемо власници, али, уколико будемо приморани, урадићемо то јер ми нисмо својом одлуком смјестили Средњошколски центар ту, него је то урадио град Српско Сарајево, односно тадашње Министарство просвјете и културе Републике Српске“, рекао је Божовић.

Он ја навео да је тадашња Влада, послије егзодуса Срба, смјештала институције у објекте који су тада били на располагању.

Из ове локалне заједнице апелују на Владу Републике Српске да убрза пројекат изградње Средњошколског центра Источна Илиџа, с обзиром на то да је општина Источна Илиџа у протеклом периоду обезбиједила земљиште, приступну инфраструктуру и сву потребну пројектну документацију.

/Срна/