ИСТОЧНА ИЛИЏА- Шеранић предао опрему вриједну 637.000 КМ

347

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић данас је Болници „Србија“ предао медицинску опрему набављену за ову здравствену установу и за домове здравља у Власеници, Хан Пијеску, Источном Сарајеву, Сокоцу и Вишеграду, укупне вриједности 637.000 КМ.

Шеранић је нагласио да је Болница „Србија“ добила 10 пацијент монитора, који су мултифункционални и користе се за одјељења педијатрије, гинекологије и интерне медицине и представљају врло важан сегмент праћења стања пацијента.

Он је рекао да су за домове здравља обезбиједили мобилне РТГ апарате, који су мултифукнкционални и могу се повезати дигитално кроз информатичке системе.

„Циљ Владе Републике Српске је да опремимо све установе што боље, како би могле пружати што квалитетнију услугу“, истакао је он.

Шеранић је подсјетио да је Народна скупштина прошле седмице усвојила нови Закон о здравственој заштити и нови Закон о евиденцијама медицинске документације чиме се употпуњује дигитализација здравства кроз легислативни оквир за шта је потребна нова опрема како би се добила бржа и ефикаснија и квалитетнија услуга.

Министар је истакао да је ријеч о опреми коју су Влада Републике Српске и Министарство набављали у оквиру „Хитног пројекта ковид 19“, кроз средства Свјетске банке за здравствене установе у Републици Српској.

Он је нагласио да је то врло вриједна опрема која је набављена на захтјев тих здравствених установа, сходно потребама које су биле везане за пандемију вируса корона, али да се може користити вишеструко.

Шеранић каже да Министарство наставља своје активности и да ће у току ове седмице додијелити опрему за здравствене установе у Мркоњић Граду и Рибнику, а један транспортни ЦТ добиће и Болница у Бијељини.

Министар је рекао да ће данас са руководством Болнице „Србија“ разговарати о томе да се унаприједи статус Центра за трансфузијску медицину.

Према његовим ријечима, кренуће се у легислативне кораке по том питању и даље планирање капацитета који су потребни за ту врсту рада.

Он је подсјетио да је Болница „Србија“ на крају прошле године од Владе Српске добила средства за набавку апарата за разбијање каменца у бубрегу и да очекује да се у наредном периоду ријеши и та јавна набавка како би се и ова услуга проширила на овом подручју.

Шеранић каже да ће данас разговарати и о томе како уредити цијели комплекс Болнице „Србија“ како би добио структуру правог медицинског комплекса.

Према његовим ријечима, радницима Болнице „Србија“ који иду у пензију биће уплаћени дорпиноси од 2011. до 2019. године, јер ће то заједнички ријешити Влада и Болница и имаће право на пуну пензију.

„Жао ми је што су поједини радници отишли у пензију, а нису имали уплаћене у потпуности доприносе јер су то радници који су задужили цијело друштво својим радом“, рекао је он.

/СРНА/