ИСТОЧНА ИЛИЏА- Једногласно усвојени закључци у вези са санацијом водотокова

503

Одборници Скупштине општине Источна Илиџа једногласно су данас усвојили информацију о активностима реализованим током недавних поплава у овој локалној заједници, те сет закључака у вези са приоритетима када је ријеч о санацији водотокова ријека на овом подручју.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је новинарима да су се на посебној сједници представници свих парламентарних политичких партија у СО усагласили о седам закључака који се тичу приоритета дјеловања општине и институција надлежних за пројекте водотокова прве и друге категорије који пролазе кроз ту општину у наредном периоду.

Божовић је истакао да се то, прије свега, односи на ријеке Тилаву, Жељезницу и Касиндолску ријеку.

Он је подсјетио да су поплаве почетком новембра причиниле штету физичким лицима и привредним субјектима која је процијењена на око 3,5 милиона КМ.

„То су средства која су неопходна за санацију Жељезнице, односно обалоутврда ове ријеке од моста Ратко Мочевић па неких 500 метара узводно, до изнад Цркве Светог Петра Сарајевског. Затим на дијелове Улице Друге сарајевске бригаде и Милоша Црњанског, игралишта у Касиндолу, односно мостове које је Касиндолска ријека приликом бујица однијела. Мислимо на штету која је причињена становницима и оно што је неопходно да се уложи када је ријеч о санирању посљедица поплава“, навео је Божовић.

Говорећи о сету закључака које су одборници усвојили, Божовић је истакао да се од Владе Републике Српске и „Вода Српске“ тражи да се из прихода који се редовно прикупљају у буџету за ову намјену или из кредитних средстава приоритетно изврши уређење корита Жељезнице од међуентитетске линије до Крупца, у дужини од 5,5 километара.

„Већ смо почели рјешавање одређеног пројектног задатка. Радимо главни пројекат у вези са дијелом Касиндолске ријеке, на међуентитетској линији, који територијално припада Федерацији БиХ, односно општини Илиџа. Ради се на усаглашавању пројектног задатка од моста код Новаковића до моста у Улици равногорска, чиме би и овај дио становника који је везан и за једну и другу општину у наредном периоду много мање страховао од евентуалних поплава“, истакао је Божовић.

Шеф Клуба одборника СНСД-у у СО Источна Илиџа Владимир Ћосовић рекао је да су се ујединили у вези са одређеним закључцима да се обрате ресорном министарству у Влади и предузећу „Воде Српске“, да би се у што скоријем периоду пронашло рјешење за уређење корита Жељезнице, Касиндолске ријеке.

„Надамо се да ће бити слуха за то“, истакао је Ћосовић.

У закључцима СО Источна Илиџа, између осталог, тражи се од Владе Републике Српске и надлежног министарства да се не издају било какве дозволе и сагласности које ће реметити устаљени ток ријеке Жељезнице и Касиндолске ријеке.

Скупштина те општине задужила је начелника општине да испита да ли има одговорности предузећа и појединаца који су газдовали јавном и приватном имовином у горњем дијелу тока Касиндолске ријеке, вршећи експлоатацију природних ресурса, чиме су допринијели стварању потенцијалне опасности за настанак штете у доњем току те ријеке на подручју Источне Илиџе.

На сједници је исказана и захвалност свим привредним субјектима, јавним предузећима, установама, волонтерима, полицији и становништву који су дали допринос у спасавању људи, имовине и материјално-техничких средстава.

/Срна/