ИСТОЧНА ИЛИЏА- Тражи се рјешење за смјештај полицијске станице

517

Одборници Скупштине општине Источна Илиџа усвојили су информацију о стању безбједности на подручју ове општине за период јануар-децембар 2018. године.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић похвалио је рад припадника новоосноване Полицијске станице који, како је навео, упркос томе што раде у прилично отежаним условима, улажу велике напоре како би грађани Источне Илиџе и града Источно Сарајево били безбједни.

Божовић је рекао новинарима након сједнице да општина са Владом Републике Српске тренутно ради на проналажењу адекватног рјешења за смјештај Полицијаске станице Источна Илиџа, који је тренутно на подручју општине Источно Ново Сараево.

„Ми смо Влади Српске понудили два могућа рјешења. Једно се односи на давање адекватног земљишта за изградњу новог објекта Полицијске станице, а други на субвенционисање неког већ изграђеног објекта на простору општине“, појаснио је Божовић.

Он је додао да су представници Полицијске управе Источно Сарајево на подручју ове општине препознали најмање два објеката који испуњавају услове за смјештај Полицијске странице Источна Илиџа.

„Ми смо рекли да смо спремни да суфинансирамо куповину објекта до 20 одсто укупне вриједности, али не више од 150.000 КМ“, нагласио је Божовић.

На сједници највише полемике изазвала је информација о стању културе у општини Источна Илиџа, за коју су одборници СНСД-а рекли да издвајања у културу морају бити виша, указујући и на чињеницу да општина нема чак ни свој културни центар.

Божовић је истакао да је Стратегијом развоја општине Источна Илиџа предвиђен културни центар, али да је тренутно приоритет изградња објекта гимназије.

„Након изградње зграде гимназије, треба размислити да ли ићи у изградњу културног центра и зграде општине одвојено или можда у истом пројекту ријешити и културни центар и зграду општине. То би заокружило све институције које у овом моменту постоје или ће постојати на подручју општине Источна Илиџа“, закључио је Божовић.

Одборник СНСД-а Небојша Шешлија рекао је да одборници ове странке сматрају да је неозбиљно и неодговорно да не постоји пројекат за изградњу и оснивање културног центра у Источној Илиџи, нагласивши да општина у сваком моменту мора имати рјешења за све проблеме са којима се суреће.

Шешлија је навео да је потребно посветити већу пажњу култури, те да је неопходно наћи начини како унаприједити одрађене организације и манифестације које општина суфинансира и које се обиљежавају на подручју општине.

Он је рекао да клуб одборника СНСД-а подржава преговоре које општина води са Владом Републике Српске ради проналажења адекватног рјешења за смјештај Полицијске станице, те да очекују да ће у наредном периоду бити пронађено трајно рјешење.

На сједници je усвојена одлука о платама општинских функционера, као и одлука о висини накнаде за рад предсједника и чланова Одбора за жалбе општине Источна Илиџа.

 

 

/Срна/